Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Petitie vraagt aandacht voor gastouder als zzp’er

Gastouders die werken als zzp’er hebben veel last van de uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden over het zelfstandig ondernemerschap van een gastouder. KennisNetwerk GastouderOpvang vraagt met een petitie aandacht voor de zaak.
1Petitie.jpg
Foto: Fotolia

De uitspraak dateert al van augustus 2016. Toen werd uitgesproken dat de gastouder in kwestie geen zelfstandig ondernemer zou zijn. De motivatie hiervoor was dat de rol van het gastouderbureau dermate groot is, dat een gastouder onvoldoende zelfstandig zou zijn om als ondernemer gezien te worden. KNGO noemt deze uitspraak niet representatief voor de relatie tussen ouder, gastouder en gastouderbureau zoals bedoeld in de Wet Kinderopvang.

Bezwaarschriften

Maar voor de Belastingdienst is de uitspraak van het Hof wel leidend in procedures met andere gastouders. Volgens KNGO ondervinden veel gastouders hier grote hinder van. De netwerkorganisatie voor gastouders somt op wat er mis gaat. Belastingaangiften van zzp-gastouders van Winst Uit Onderneming worden steeds vaker afgewezen. Gastouders die voorheen als ondernemer werden geaccepteerd, krijgen nu ineens een brief dat ze aangifte moeten doen als Resultaat Overige Werkzaamheden. Als gastouders bezwaar aantekenen, worden deze afgewezen zonder inhoudelijk behandeld te worden. En hoewel de inspectie gastouders mondeling gelijk geven, zeggen zij niets anders te kunnen doen dan zich conformeren aan de gerechtelijke uitspraak.

Bedreiging

Cynthia van Mulekom van KennisNetwerk Gastouderopvang: ‘De werkwijze die de Belastingdienst hanteert bedreigd een hele sector in de basis en is in strijd met de essentie van de Wet Kinderopvang. KennisNetwerk GastouderOpvang vraagt middels een online petitie aandacht voor deze onterechte behandeling van een hele beroepsgroep. Naar schatting is ruim 30 procent (9.300) van de gastouders zelfstandig ondernemer.’

Belastingdienst

KNGO zal de petitie aanbieden aan de politiek en het kennisteam van de Belastingdienst. Om op deze manier aandacht te vragen voor het probleem en het gesprek met deze partijen aan te gaan. Met als doel tot een eerlijke regeling te komen die dienst doet aan de wet.

Snel na de uitspraak van het Hof liet KNGO zich kritisch uit. De organisatie kwam met meerdere argumenten waarom het Hof het met deze uitspraak bij het verkeerde eind had. Lees meer

Lees meer over de petitie en teken

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.