Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Voorschoolse voorzieningen langs de meetlat

Kinderen die voorschoolse programma’s volgen, zijn verder met rekenen, taal en lezen dan kinderen die naar de gastouder gaan. Dit toont een Amerikaans onderzoek aan naar de kwaliteit en het effect van voorschoolse programma’s in verschillende kinderopvangvormen.
asian-mother-and-child-1525341-639x466.jpg
Voorscholen en peuterspeelzalen hebben een grotere invloed op de cognitieve ontwikkeling van achterstandskinderen dan gastouderopvang. - Foto: Free Images

De Amerikaanse onderzoekers bekeken het effect van voorschoolse educatie op 4250 achterstandskinderen. Zij bekeken de programma’s in publieke voorscholen (vergelijkbaar met de Nederlandse peuterspeelzaal), private opvang (vergelijkbaar met het kinderdagverblijf), homecare (gastouderopvang) en Head Start (vergelijkbaar met de voorschool).

Kwaliteit voorschoolse educatie

De hoogste kwaliteit van programma’s en begeleiders werd gezien in peuterspeelzalen en voorscholen. De kwaliteit van voorschoolse programma’s in kinderdagverblijven was matig, in de gastouderopvang zelfs slecht. Kijk je echter naar de specifieke groep kinderen uit gezinnen met een lager inkomen en het effect van voorschoolse programma’s op hun ontwikkeling, dan brengt private kinderopvang kinderen het meeste bij op het gebied van rekenen, lezen en taalontwikkeling.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Kinderen die in de Verenigde Staten naar de voorschool gaan (Head Start)of naar de peuterspeelzaal, kunnen beter rekenen en lezen dan kinderen die een voorschools programma’s bij de gastouder volgen. Tussen de vier typen voorschoolse voorzieningen bestaan geen verschillen in de bijdrage aan de sociaal-emotionele ontwikkeling. 

Ook in Nederland wordt het effect van VVE volop gemeten. Onlangs bleek dat peuters met een achterstand op een (gesubsidieerde) voorschool niet beter af zijn dan in een kinderdagverblijf. Lees meer

Over het onderzoek

Het onderzoek heet voluit Comparing public, private, and informal preschool programs in a national sample of low-income children, Early Childhood Research Quarterly. De onderzoekers zijn R.L. Coleya, E. Votruba-Drzalb, M. Collinsa en K. DeMeo Cook (2016). Lees meer over het onderzoek >>

3 REACTIES

  1. Dit is appels met peren vergelijken. Gastouderopvang in Amerika is anders dan in Nederland. Na 18 uur scholing mogen gastouder daar van start. Zij hoeven geen Engels te spreken. Het mag in hun eigen taal. In Amerika zie je veel Spaanstalige gastouders. Dus ik begrijp niet zo goed waarom dit onderzoek aangehaald wordt in Nederland.

  2. Lees alle reacties
  3. Dit is een Amerikaans onderzoek. Gastouderopvang is in Amerika veel minder professioneel. Er zijn, zover ik weet, geen eisen aan opleiding en toezicht vanuit een gastouderbureau.
    Heel anders dus dan de situatie hier in Nederland, waarbij iedere gastouder een opleiding moet hebben die relevant is voor de kinderopvang, regelmatig wordt gecontroleerd door ieder gastouderbureau waarvoor ze werkt en ook nog eens als extraatje de GGD af en toe op bezoek krijgt.
    Een groep met zes kinderen (maximaal vijf onder de 4 jaar) is ook een stuk kleiner dan de groepsgrootte op een kinderdagverblijf.
    Kortom een Amerikaans onderzoek dat helemaal niets zegt over de gastouderopvang hier in Nederland.
    Adri van Ommen
    Gastouder
    Eigenaar van De Burcht Mini-BSO

  4. Logisch, Gastouderopvang in de familie sfeer, Oma staat de was te strijken en let ondertussen op dat de kinderen aan de TV geen ruzie krijgen.
    Gastouderopvang professioneel.
    Het is al een fout dat een gastouder onder diverse gastouderbureaus mag werken. Welk gast ouderbureau is verantwoordelijk voor de kwaliteit. Verder geef ik het je als gastouder te doen als je 6 kinderen in de opvang hebt waarvan een 0 jaar is en een 1 jaar is. Blijft er dan nog wel tijd over voor aandacht naar de 4 andere kinderen.
    Dat betwijfel ik.
    Zef Knooren
    Directeur Sportkinderopvang Sjoepkar

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.