Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Video-interactietraining verbetert kwaliteit gastouderopvang

Wat helpt echt om de pedagogische kwaliteit in je gastouderopvang, maar ook in het kinderdagverblijf te verbeteren? Er zijn veel trainingen, maar de meeste zijn niet wetenschappelijk bewezen effectief. De Video-feedback Intervention to promote Positive Parenting-ChildCare (VIPP-CC) is dat wel. Vooral in de gastouderopvang wordt nog niet veel met videotrainingen gewerkt. Daar liggen dus kansen voor kwaliteitsverbetering.
Video-interactietraining verbetert kwaliteit gastouderopvang
Foto: ANP Xtra

In kindercentra raakt video-interactietraining steeds meer ingeburgerd. VIPP-CC bestaat uit zes individuele bezoeken van een speciale trainer aan een gastouder of pedagogisch medewerker. Tijdens deze bezoeken worden video-opnames gemaakt van de opvoeder en de kinderen tijdens dagelijkse interacties. Naderhand worden de beelden besproken waarbij de trainer het gedrag van de kinderen als het ware ondertitelt en het beeld stilzet om er samen met de gastouder of pm’er over te praten.

Signalen kinderen

Er zijn veel signalen die in de interactie met kinderen onopgemerkt blijven. Als gastouder of pm’er ben je immers druk, heb je een druk dagschema en kun je je af en toe vergeten om een situatie vanuit het perspectief van de ander te bekijken. De videotraining helpt je om te zien waar bepaald gedrag van kinderen vandaan komt. De training blijkt zo effectief, dat het als één van de weinige trainingen is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut.

Kwaliteitsverbetering

Twee keer is er door een promovendus onderzoek gedaan naar het effect van VIPP-CC. In 2010 deed Marleen Groenveld onderzoek naar de effectiviteit van de training in de gastouderopvang. Hieruit bleek dat gastouders door de training groeiden in hun sensitieve opvoedgedrag. De algemene kwaliteit in de gastouderopvang verbeterde. In 2011 promoveerde Claudia Werner naar het effect van VIPP-CC in kinderdagverblijven en daar waren de resultaten al net zo positief. Pm’ers werden sensitiever, bijvoorbeeld tijdens gestructureerde taakjes.

Video-feedback draagt eraan bij dat pedagogisch medewerkers die op het kinderdagverblijf werken sensitiever zijn. Sensitieve responsiviteit (het adequaat reageren op signalen van kinderen) is een belangrijke interactievaardigheid waarop nog altijd matig wordt gescoord. Lees meer over het promotie-onderzoek van Claudia Werner >>

Welbevinden

Uit eerder onderzoek van de Universiteit Leiden blijkt dat kinderen zich prettiger voelen in opvang van goede kwaliteit: ze ervaren minder stress, laten een hoger welbevinden zien en zijn minder vaak ziek. Het is van belang dat pedagogisch medewerkers en gastouders de mogelijkheid krijgen opvang te kunnen bieden van hoge kwaliteit.

Meer weten over VIPP-CC? Neem contact op met Claudia Werner, VIPP@fsw.leidenuniv.nl. De afdeling Algemene en Gezinspedagogiek van de Universiteit Leiden verzorgt trainingen in de VIPP-CC.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.