Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Asscher doet een te zwaar beroep op de kinderopvang’

Zowel de Brancheorganisatie Kinderopvang als de Vereniging GastOuderBranche uit haar zorgen over het plan van Asscher om het systeem van kinderopvangtoeslag volledig te reorganiseren. Beide organisaties zijn bang dat het plan extra lasten oplevert voor de kinderopvang.
'Asscher doet een te zwaar beroep op de kinderopvang'
Foto: ANP XTRA

De Brancheorganisatie Kinderopvang en de Vereniging GastOuderBranche (VGOB) reageren op de brief van Asscher waarin een nieuw systeem voor kinderopvangtoeslag wordt geschetst. Kinderopvangorganisaties krijgen volgens het plan de kinderopvangtoeslag direct uitbetaald door de uitvoerder. Nu is dit nog De Belastingdienst, maar in de toekomst zal dit een andere uitvoerder zijn. De hoogte van een vastgesteld inkomen van ouders bepaalt hoeveel de overheid bijdraagt aan de opvang. ‘De impact van deze stelselwijziging is groot’, stelt de Brancheorganisatie Kinderopvang in een reactie. ‘Er moet nog veel worden uitgewerkt.’

Meer weten over hoe Asscher het nieuwe systeem voor zich ziet? Lees meer >>

Administratieve lasten

Brancheorganisatie Kinderopvang is van mening dat de overheid een te zwaar beroep doet op de kinderopvang. De organisatie is bang dat ouders slordig worden met het doorgeven van wijzigingen. Bovendien mogen de veranderingen in de kinderopvangtoeslag niet leiden tot ‘meer administratieve lasten, hogere financiële risico’s en uitvoeringskosten voor kinderopvangorganisaties.’ Aan dit punt schenkt Asscher nog te weinig aandacht. De plannen zorgen volgens de organisatie voor een verhoging van de administratieve lasten, vergroting van de debiteurenrisico’s en hogere kosten rondom administratie vanwege de informatie-uitwisseling met de overheid.

Gastouderopvang

VGOB denkt dat het probleem voor gastouders nog groter is. Gastouderopvang is erg flexibel, waardoor er maandelijks meer wijzigingen zijn om door te geven. Daarnaast kan het een probleem zijn dat ouders toestemming moeten geven voor een besluit van de uitvoerder van kinderopvangtoeslag. De uitvoerder bepaalt hoeveel ouders zelf moeten bijdragen. De vereniging ervaart dat ouders maanden de tijd nemen om een contract terug te sturen en vreest dat ouders nog langer de tijd zullen nemen om toestemming te geven, omdat ze niet direct zelf de rekening betalen. De vereniging denkt dat het gevolg is dat gastouders kinderen zullen opvangen zonder daarvoor betaald te worden, omdat weinig ondernemers klanten zullen weigeren in een krimpende markt.

Gesprek

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid overlegt nog met de Brancheorganisatie Kinderopvang over de verdere uitvoering van het plan. VGOB geeft aan graag te willen aanschuiven. De vereniging ziet de noodzaak van de veranderingen in, omdat ouders soms veel toeslag moeten terugbetalen. Ook is er veel onrechtmatig gebruik van kinderopvangtoeslag.

Duizenden ouders komen in de problemen doordat de Belastingdienst kinderopvangtoeslag terugvordert. Soms moeten ouders tienduizenden euro’s terugbetalen. Een financiële afgrond volgens de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang & Peuterspeelzalen (BOinK). Lees meer >>

1 REACTIE

  1. ‘Het is ook nooit goed of het deugt niet’! Nog niet zo lang geleden wilde de branche dat ouders – verplicht – een machtiging afgaven voor rechtstreekse storting van de toeslagen op de rekening van de kinderopvang. Dat leverde grote organisaties vaak een forse buffer aan liquide middelen op. Want vaak kwam er veel te veel toeslag binnen en het kostte heel veel tijd om dat geld weer terug te sluizen naar de belastingdienst. Ook waren er de anekdotes over cosmetische operaties en leuke vakanties betaald met de kinderopvangtoeslag euro’s. Dus wilde de branche graag het geld rechtstreeks naar de ondernemer overgemaakt hebben.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.