Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

IKK-maatregel voor bso ook uitgesteld

De maatregel binnen de Wet IKK over de bkr binnen de bso, wordt ook uitgesteld tot 1 januari 2019. Demissionair minister Asscher heeft dit toegezegd tijdens het AO in de Tweede Kamer op 21 juni.
1-Lodewijk-Asscher-ANP.jpg
De maatregel binnen de Wet IKK over de bkr binnen de bso, wordt ook uitgesteld tot 1 januari 2019. - Foto: ANP

Vakbond FNV is in het geweer gekomen tegen het uitstellen van de bkr-maatregel in de babygroepen zonder dat de maatregel in de bso wordt aangepast. ‘Het kan niet zo zijn, dat de positieve kwaliteitsmaatregel wordt uitgesteld terwijl de negatieve maatregel wordt gehandhaafd,’ zegt Ilse van der Weiden, bestuurder kinderopvang bij vakbond FNV. De FNV heeft grote twijfels bij de verruiming van de bkr in de bso-groepen.

Overbodige beroepskrachten

Daarnaast leidt de bkr-maatregel in de bso tot overbodige beroepskrachten. ‘De route naar de extra vraag naar pm’ers op babygroepen wordt ook afgesneden als er een jaar tussen komt te zitten’, zegt Ilse van der Weiden. De  vakbond had liever gehad dat het hele pakket maatregelen wel per 2018 wordt ingevoerd.

Ingroeimodel

Uit het debat blijkt dat de FNV niet de enige is die liever had gezien dat de IKK-maatregel binnen de bso en de babygroepen toch per 1 januari 2018 wordt ingevoerd. De Partij van de Arbeid, GroenLinks en de SP hebben voorgesteld om de maatregel wel per januari 2018 in te voeren met een ingroeimodel waarbij toezicht en handhaving dan nog even blijven plaatsvinden op basis van de oude regels. Voorwaarde zou dan zijn dat de organisaties wel kunnen aantonen dat ze inspanning verrichten om naar de nieuwe regels toe te werken. Van der Weiden: ‘Daar hadden wij als FNV ook meer voor gevoeld. De nieuwe bkr is echt nodig en de maatregel per januari 2018 als totaalpakket ingevoerd kon worden, met een ingroeimodel, ben je eerder op het niveau waar je wilt zijn.’ Minister Asscher wees het voorstel echter stellig af omdat het op deze manier ‘niet kan’.

Kinderopvangcentra hoeven pas per 1 januari 2019 te voldoen aan de nieuwe bkr-eisen voor de babygroepen. Ook komt er in 2018 een onderzoek naar de effecten van de nieuwe bkr. Dat heeft desmissionair minister Asscher vrijdag 16 juni besloten. Lees meer >>

Marike Vroom

Gerelateerde tags

5 reacties

 • S.T. Pavlotzky

  Als er dan toch over centen gepraat wordt. Hoe zit het met de nieuwe maximale uurtarieven? Worden die ook herzien?

 • R.M. Kroese

  Aan: M.F. van de Wardt . Dank voor dit citaat uit het advies van de Raad van State. Het zal niet de laatste keer zijn dat adviezen van dit college door de regering en het parlement in de wind worden geslagen. Gevolg hiervan is dat naleving lastig is, toezichthouders er een eigen draai aan geven en gemeenten handhaven op basis van onduidelijke normen.

  De zorgen van de vakbond over de werkgelegenheid van
  PM'ers vind ik misplaatst. Ik heb de FNV nog niets horen zeggen over de eventueel te verwachten ontslaggolf onder PM'ers in 2019 als de aangepaste BKR normen voor KDV en BSO van kracht worden en de overheid blijft werken met niet in de praktijk gevalideerde meta kosten voor kindercentra als gevolg van de invoering van de Wet IKK en de maximale kinderopvangtoeslagvergoeding voor ouders hierop blijft baseren. De Minister heeft dat 'probleem' nu geparkeerd en doorgeschoven naar zijn opvolger.

 • R.A.P. Peeters

  er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat 1/3 beter is dan 1/4 waarom dan niet 1/2? Ook de discussie in de BSO is niet wetenschappelijk onderbouwd... heeft gewoon met "centen" te maken. kwaliteit zit in veel meer dan de ratio. Heeft alles te maken dat we als NL willen afvinken. Kwaliteit ligt vooral in goed personeel, voor babys een rustige omgeving met vaste gezichten op de groep. Als we kwaliteit willen in de KO dan moeten we "uurtje factuurtje" afschaffen en prijzen gaan hanteren per dagdeel of nog beter voor hele dagen. Ouders zouden dan niet gaan kijken naar het tarief maar naar de kwaliteit. Door de verkeerde marktwerking gaat het nu over geld en niet over centen! Kinderopvang moet een basisvoorziening worden los van of je wel of niet werkt..... en zo kan ik nog wel een uur doorgaan met agrumenten die wel voor kwaliteit staan... helaas gaat het in de kinderopvang meestal alleen maar over de kosten van de overheid en hebben we geen politiek klimaat die dit begrijpt....

 • M.F. van de Wardt

  Van de Raad van State:

  De Afdeling adviseert dragend te motiveren dat voornoemde pedagogische doelstelling bij algemene maatregel van bestuur ingevuld kan worden op een zodanige wijze dat zij enerzijds concreet genoeg is om houvast te bieden aan de opvang- en toezichtspraktijk en anderzijds niet leidt tot het dwingend opleggen van normen en waarden waarover in de samenleving geen consensus bestaat. Indien in een dergelijke motivering niet kan worden voorzien, adviseert de Afdeling af te zien van het opnemen van voornoemde pedagogische doelstelling in het wetsvoorstel.

 • L.G. Smid

  Ik vraag me af waar ik het wetenschappelijk onderzoek kan nalezen over de voorgestelde bkr's in kdv en Bso? Dat is toch niet zomaar een wens van 1 minister of een vakbond?

Of registreer je om te kunnen reageren.