Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

6 tips om het leukste kinderboek te kiezen

Marianne Velsink
De Kinderboekenweek is weer begonnen. Het gaat goed met het kinderboek, werd deze week bekendgemaakt. Maar hoe kies je uit al die prachtige boeken het juiste boek? Waar moet je op letten? Wij verzamelden wat tips.
Foto: AdobeStock
 • Plaatjes blijven belangrijk
  Niet alleen dreumesen en peuters, maar ook schoolgaande kinderen houden van boeken met plaatjes. Prentenboeken bestaan bijna volledig uit afbeeldingen. Voor oudere kinderen zijn boeken met verhalen en plaatjes geschikt.
 • Sluit aan op de interesses van kinderen
  Schoolgaande kinderen zijn prima in staat om hun voorkeuren aan te geven. Laat ze dit op een formuliertje invullen. En sluit hier bij je boekenkeus op aan. Zet leesplezier op één en niet wat jij vindt dat goed is voor kinderen. Dus als kinderen graag spannende boeken willen lezen, schaf dan boeken aan binnen dit genre.
 • Kies voor aantrekkelijke covers
  Kinderen zijn net als volwassenen geneigd verder te lezen als de cover hen aanspreekt. Let hier dus op als je een boek aanschaft. Kies voor de covers die jou ook aanspreken. De kans is groot dat dit de meeste kinderen ook triggert.
 • Fantasiefiguren trekken de aandacht
  Natuurlijk hebben alle kinderen hun eigen voorkeuren, maar fantasiefiguren zoals feeën, draken, heksen en kabouters doen het vaak goed. Kinderen kunnen hun fantasie volledig laten gaan en geloven dat deze gekke wezentjes echt bestaan. Dat heeft ook iets spannends.
 • Humor is onmisbaar!
  Verhalen waar kinderen om kunnen lachen, waarin alles net anders loopt dan verwacht of waar het verhaal opeens een gekke wending neemt, doen het altijd goed. Lachen om een goed boek is bijna een vereiste.
 • Daag kinderen uit
  Je hoeft zeker niet altijd het boek te kiezen dat op het niveau van kinderen ligt. Kies juist ook voor boeken die nog wat moeilijk zijn, maar die kinderen wel nieuwe woorden en verhalen leert. Boeken mogen kinderen prikkelen. Als je voorleest kun je een verhaal eventueel wat versimpelen als je merkt dat het toch wat te hoog gegrepen is.

Kinderboek is populair

Er kwam, net voor de start van de Kinderboekenweek 2017  goed nieuws over het kinderboek. Deze wint aan populariteit. Vorig jaar werden er ruim 10 miljoen kinderboeken verkocht, ruim 10 procent meer dan het jaar ervoor. Daarmee zijn kinderboeken goed voor een kwart van de totale boekenverkoop in Nederland. Volgens de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is de hoge kwaliteit van Nederlandse kinderboeken de reden dat de verkoop gestegen is.

Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek is dit jaar van 4-15 oktober. Het thema is ‘gruwelijk eng!’. Janneke Schotveld schreef het kinderboekenweekgeschenk: Kattensoep. Martijn van der Linden en Maranke Rinck schreven het Prentenboek van de Kinderboekenweek met als titel ‘Knikkeruil’. Veel scholen organiseren in deze periode extra activiteiten rond lezen en voorlezen. Op de website van de Kinderboekenweek staan suggesties van goede (voor)leesboeken binnen het thema.


Vaak spelen dieren in kinderboeken de hoofdrol. Uit onderzoek van de universiteit van Toronto blijkt echter dat kinderen zich beter in menselijke hoofdrolspelers kunnen verplaatsen dan in dieren. Lees hier meer over dit onderzoek


Bronnen: Leesbevorderingindeklas.nl, thuisinonderwijs.nl, hetbestekinderboek.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.