Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

2,5 miljoen euro extra voor eerste 1.000 dagen kind

Minister Hugo de Jonge (VWS) stelt 2,5 miljoen euro extra beschikbaar voor het landelijke programma Kansrijke Start. Met dit geld kunnen gemeenten investeren in de eerste 1.000 dagen van een kind.
Minister Hugo de Jonge. Foto: ANP

Dat maakte De Jonge bekend tijdens de conferentie ‘Samen verder met Kansrijke Start’, op donderdag 6 februari. Met het geld kunnen gemeenten samen met partijen uit de geboortezorg investeren in de eerste 1.000 dagen van een kind en daarmee zorgen voor betere gezondheidsuitkomsten, zoals minder vroeggeboortes en minder kinderen die met een te laag gewicht geboren worden.

Mijlpalen in eerste 2 jaar

Tessa Roseboom, hoogleraar Vroege ontwikkeling en gezondheid aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam, zei eerder al: ‘De ontwikkeling die we doormaken van de eerste cel tot aan tweejarige peuter is fenomenaal en vormt ons voor een belangrijk deel tot wie we zijn. In geen enkele andere periode in het leven worden zo veel mijlpalen bereikt. Alle organen worden aangelegd, onze afweer wordt opgebouwd, we hechten ons aan anderen, we leren kruipen, staan en lopen, we leren eten en drinken, we leren communiceren, spreken onze eerste woordjes, en leren essentiële levenslessen over oorzaak en gevolg. Op dit fundament bouwen we de rest van ons leven.’

Kansrijke Start

Ongeveer 14 procent van de baby’s die wordt geboren, heeft een valse start. Per jaar lopen 800-1700 baby’s het risico later uit huis te worden geplaatst omdat zij in zeer kwetsbare gezinnen opgroeien. Daarom is in 2018 het startsein gegeven voor het landelijke actieprogramma Kansrijke Start. Daar kwam toen 41 miljoen euro voor beschikbaar.

Lokale coalities

De extra investering van 2,5 miljoen euro heeft als doel dat in het hele land lokale coalities rondom de eerste 1.000 dagen worden opgericht. Deze coalities bestaan bij voorkeur uit gemeenten, zorgverzekeraars, JGZ, wijkteams, huisartsen, verloskundigen, medewerkers uit de kraamzorg en gynaecologen. Zij maken met elkaar afspraken over het inzetten van effectieve maatregelen rondom de zwangerschap.

160 gemeenten

Inmiddels zijn er in 160 gemeenten lokale coalities gevormd. Minister De Jonge stelde eerder al een bedrag van 9 miljoen euro beschikbaar aan gemeenten die deelnemen aan het programma Gezond in de Stad. Het extra budget van 2,5 miljoen euro is nu beschikbaar voor alle overige gemeenten. Gemeenten kunnen een lokale coalitie hier aanmelden >>

Lees meer over het actieprogramma Kansrijke Start >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.