Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

175 miljoen euro voor compensatie kinderopvang

Het kabinet trekt 175 miljoen euro uit om de eigen bijdrage van ouders voor de kinderopvang te compenseren. Als de opvang ook ná 28 april dicht blijft, kan dat bedrag verder oplopen, meldt minister Koolmees (Sociale Zaken).
Minister Wouter Koolmees. Foto: ANP

Om kinderopvangorganisaties overeind te houden, zodat ná de coronacrisis alle ouders die gebruik maakten van kinderopvang dat weer kunnen doen, riepen staatssecretarissen Van Ark (Sociale Zaken) en Van Huffelen (Financiën), na de sluiting van de kinderopvang op 16 maart, ouders op om wel de rekening te blijven betalen.

Compensatie

Ouders werd beloofd dat zij gecompenseerd werden voor hun eigen bijdrage en dat de kinderopvangtoeslag zou worden doorbetaald. Ook wanneer er geen gebruik gemaakt wordt van de tijdelijke noodopvang.

175 miljoen euro

Die compensatie gaat in elk geval 175 miljoen euro kosten, meldt minister Koolmees (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer. Dat meldt De Telegraaf. Kinderopvanglocaties zijn op 28 april zes weken gesloten. De compensatie voor de eigen bijdrage kost het kabinet dus ongeveer 30 miljoen euro per week. Eerder schatte het ministerie van Sociale Zaken de schade al op zo’n 100 miljoen euro per maand.

Opvangorganisaties

De Telegraaf meldde ten onrechte dat dit geld wordt overgemaakt naar kinderopvangorganisaties; het is ‘vrij onwaarschijnlijk dat deze weg door het kabinet wordt gevolgd’, reageert BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma. ‘Op dit moment is niet de keuze gemaakt om dit geld naar de kinderopvang over te maken, die het doorbetalen aan ouders.’ Hoe ouders en kinderopvangorganisaties dan wel gecompenseerd worden, is nog niet duidelijk. De branchepartijen zijn daarover in gesprek met betrokken ministeries.

Bron: De Telegraaf

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) stelt drie miljoen euro beschikbaar voor gemeenten om kinderopvangorganisaties te compenseren voor het terugbetalen van de eigen bijdrage aan ouders die nu geen gebruik kunnen maken van gemeentelijke voorzieningen als de VVE of de peuterspeelzaal. Lees meer

8 REACTIES

  1. Wat vreemd dat eerst verteld werd dat het geld naar de KO-instellingen overgemaakt zou worden en nu toch weer niet ?! Beseft het ministerie wel haar verantwoordelijkheid in deze moeilijke tijd? Kinderen spelen een hele kleine rol in dit virusverhaal. En kinderopvang is geen speelbal hè! Het is al erg genoeg dat men het zgn nodig vond, i.t.t. sommige andere landen, om KO, BO en VO te sluiten. Kinderen in moeilijke thuissituaties, niet-gescreende opvangadresjes, ouders die vol stress thuiswerken – > de schade is voor rekening van deze beleidsmakers… Het laatste woord is er nog niet over gezegd…

  2. Lees alle reacties
  3. Tanja, De overheid weet hoeveel iedere ouder ontvangt aan kinderopvangtoeslag, ze weten het uurtarief en het aantal uren per maand. Dat is voldoende om de som te maken per ouder wat de eigen bijdrage is. Daarom is het ook logischer als de overheid via dezelfde weg het verschil compenseert over de sluitingsperiode.

  4. Fijn dat de eigen bijdrage vergoed wordt aan de ouders.
    Maar wie compenseert ons als gastouderbureau? Wij als bureau zijn de dupe omdat het tarief van gastouders en bureaukosten hoger ligt dan 6,27.
    Het verschil moeten wij als bureau ophoesten en ook aan ouders terug betalen. Gastouders krijgen de volledige doorbetaling of ze nu wel of geen kinderen opvangen. Gastouderbureaus hebben dan 6 weken geen inkomsten en kunnen hun lasten niet meer betalen. Bureaus kunnen nergens aankloppen voor een compensatie of een tegemoetkoming.
    Vele gastouderbureaus zullen dus over de kop gaan.

    Hier hoor ik niemand over praten!
    Dit kan toch niet zo zijn??

    • Samen creatief: U legt de vinger PRECIES op de zere plek! De ‘brancheorganisaties’ die o.a. de GOB-belangen zouden moeten behartigen, waren en zijn akkoord met het afpakken van de bureaumarges! Deze brancheclubs vallen keihard tegen. Schande om voor hun achterban zo weinig binnen te halen.Maandenlang margeloos, hoe kan men dat nou als ‘goede uitkomst’ betitelen?! Terwijl de overheid juist wilde dat de bedrijven in deze branche NIET om zouden vallen! Als er niet heel snel een fonds komt, wordt het een bloedbad in kinderopvangland!

  5. Fijn dat deze compensatie er komt! Alleen vraag ik mij af hoe de organisaties weten hoe groot de eigen bijdrage van de ouders is en hoeveel ze dus terug moeten krijgen? In onze organisatie ontvangen de ouders de toeslag zelf en betalen de hele factuur aan de organisatie.

    • Er staat dan ook dat het onwaarschijnlijk is dat de eigen bijdrage via de kinderopvangorganisaties terug wordt gestort. Alleen de belastingdienst en de vraagouders weten hoeveel de eigen bijdrage is en dan is het nog altijd een voorschot dat weer afhankelijk is van het inkomen van de vraagouder, mits dat er nog een inkomen is op dit moment uiteraard….
      In onze organisatie ontvangen de ouders ook de toeslag zelf en betalen ze (nog) wel de hele factuur, maar deze situatie moet wel snel worden opgelost.

        • Ha Tanja, het bericht is aangepast na publicatie, omdat Gjalt Jellesma reageerde dat De Telegraaf te voorbarig is geweest met haar berichtgeving (de bron voor dit bericht). BOinK is betrokken bij de onderhandelingen hierover, dus we hebben de tekst aangepast. Eerst werd er wel beweerd dat het geld via kinderopvangorganisaties aan de ouders zou worden terugbetaald. Mogelijk heb je het de eerste keer dus wel juist gelezen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.