Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vraag en Antwoord over de Meldcode kindermishandeling

Alle kinderopvangorganisaties en gastouders moeten vanaf 1 juli van dit jaar een stappenplan klaar hebben liggen voor het signaleren en melden van kindermishandeling. Een nieuwe brochure geeft antwoord op allerlei vragen over het gebruik van de Meldcode.
Vraag en Antwoord over de Meldcode kindermishandeling
Foto: ANP Photo

‘Waarom is er een Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld?’, ‘Waar moet een Meldcode minimaal aan voldoen?’ en ‘Wat zijn de consequenties als een organisatie geen Meldcode heeft?’. Op deze en nog 25 andere vragen geeft het Rijk via de brochure ‘Veelgestelde vragen Meldcode kindermishandeling’ antwoord.

Vermoedens

Om de drie bovenstaande vragen alvast hier te beantwoorden, de Meldcode Kindermishandeling is ingevoerd omdat jaarlijks 117.000 kinderen slachtoffer zijn van kindermishandeling. Hoewel professionals een kind vaak zien, blijken zij kindermishandeling in de praktijk niet te herkennen, of ze weten niet wat ze moeten doen met signalen als ze wel zien dat er iets niet klopt. De Meldcode zorgt voor een duidelijk stappenplan. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers die de Meldcode hebben ingevoerd, drie keer vaker ingrijpen dan medewerkers zonder een Meldcode.

Vijf stappen

De Meldcode bestaat uit minimaal vijf stappen:

  1. Breng de signalen in kaart
  2. Overleg met een collega wanneer je iets vermoedt of raadpleeg het Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) of een andere deskundige.
  3. Ga in gesprek met het kind
  4. Maak een afweging: klopt mijn vermoeden? Bij twijfel altijd het AMK raadplegen.
  5. Beslis of je zelf hulp organiseert voor het kind of meld je vermoeden bij het AMK.

Ook is het noodzakelijk dat je aangeeft welke groep medewerkers voor welke stap verantwoordelijk is.

Inspectie en handhaving

De GGD inspecteert namens de gemeente of een kinderopvangorganisatie of gastouder daadwerkelijk de Meldcode kindermishandeling heeft ingevoerd. Als dat niet het geval is, kan worden overgegaan tot handhaving en evenuteel een boete. Gemeenten kunnen daarnaast ook nog een dwangsom opleggen.

Bekijk hier de brochure ‘Veelgestelde vragen Meldocde Kindermishandeling’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.