Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zo bescherm je baby’s en peuters tegen warm weer

De zomer is echt begonnen. Voor zonaanbidders heerlijk, maar voor peuters en baby’s kan die hitte onaangenaam zijn. Daarom elf tips om de allerkleinsten tegen de hitte te beschermen.
Zo bescherm je baby’s en peuters tegen warm weer
Foto: AFP

Bij hoge temperaturen zijn baby’s enorm kwetsbaar. Bij een hoge buitentemperatuur kan de binnentemperatuur van een baby of  peuter ook (te) hoog oplopen. Elf tips om dit te voorkomen:

  1. Zet kinderen jonger dan zes maanden nooit buiten in de zon. Zoek een koele plaats op. Voor oudere kinderen geldt: zo min mogelijk in de volle zon en helemaal niet van 11.00 tot 15.00 uur.
  2. Smeer kinderen in met een zonnebrandmiddel met een beschermingsfactor van 30 of hoger. Doe dit ook wanneer ze in de schaduw zitten. Smeer elke paar uur opnieuw. Let erop dat je geen plekjes vergeet.
  3. Laat kinderen een dun katoenen T-shirt dragen en zonnehoedjes ter bescherming. Ook zonnebrillen zijn aan te raden. Katoenen sokjes kunnen de voetjes beschermen. Kleding van katoen neemt het beste vocht op.
  4. Breng kinderen die toch verbrand zijn zo snel mogelijk naar binnen. Een paracetamol of een natte doek kan de pijn verlichten.
  5. Laat verbrande kinderen drie dagen uit de zon. Blijf van eventuele blaren af. Heeft een baby of peuter last van een gezwollen huid, koorts, misselijkheid of hoofdpijn? Bel meteen de huisarts.
  6. Rode wangetjes zijn een signaal dat een kind het te warm heeft. Dit kan duidden op een zonnesteek, een ernstige vorm van oververhitting. Het kleintje kan zichzelf niet meer afkoelen. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Let op signalen als hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Ga direct naar een koele plaats. Spoel het gezicht af met lauw water en houd de polsen onder de lauwe kraan. Bel de huisarts wanneer er binnen tien minuten geen verbetering is.
  7. Zorg voor voldoende ventilatie in de opvang. Zet ramen en deuren tegen elkaar open. Let wel op dat de kleintjes niet op de tocht liggen.
  8. Doe gordijnen of zonwering dicht om te voorkomen dat de zon het binnen te veel opwarmt.
  9. Leg een extra molton of handdoek in de wieg of box. Zo hebben de kleintjes minder last van transpiratievocht.
  10. Geef, naast de normale hoeveelheid flesvoeding wat extra water tussendoor. Geef dit ná het flesje. Anders drinkt een baby misschien niet alles op en mist zo belangrijke voedingsstoffen. Geef geen zoete drankjes. Deze zorgen voor meer dorst.
  11. Donkere urine is het signaal dat er een vochttekort ontstaat. Let tijdens het verschonen goed op de kleur van de urine.

UV-straling is niet alleen schadelijk voor de huid, maar ook voor de ogen. Het Oogfonds raadt ouders aan om hun kleintjes, ook baby’s, een zonnebril te laten dragen als ze in de zomer buiten komen. Lees meer >>

De tips komen uit het infoblad Warm weer en kleine kinderen van Centrum Jeugd en Gezin Utrecht en uit Vrouw.

2 REACTIES

  1. Enkele tips: maak van het drinkmoment een activiteit, zoals picknicken, geef er een rietje bij, wedstrijdje wie het eerste op heeft, kinderen laten participeren; laat een van de kinderen hulpje zijn en de bekers laten uitdelen, probeer eens een ander liedje om het drinken aan te kondigen. Kinderen die er lang over doen evt als eerste geven. Of een keer iets anders geven dan wat je normaal geeft; water, appelsap… een keer pakjes drinken ipv een beker, waterijsje. Of de kinderen die niet veel hebben gedronken op een ander moment water aanbieden, peuters zijn weleens koppig.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.