Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog De orde: twijfels bij nieuwe financiering

Onze regering heeft weer een ‘vastbijtertje’: de directe financiering kinderopvang.
001_rb-image-2689870.jpeg

Het kwam uit het niets en werd als voorstel enkele maanden geleden gelanceerd. Iedereen wordt er natuurlijk beter van aldus het ministerie. Oh ja, de directe financiering gaat ook nog geld opleveren want het is minder fraudegevoelig. Na het PGB alarm hebben wij onze twijfels. Wellicht volkomen ongegrond. Wij gaan er natuurlijk vanuit dat ze heel veel geleerd hebben van dit debacle. Echter zijn wij ook direct betrokken als aanbieders in de kinderopvang en wij hebben nogal wat kanttekeningen:

De ‘digitale portemonnee’ keert uit als de klanten van de kinderopvang betaald hebben aan DUO. Maar als ze dat niet doen, wie gaat er dan achter het geld aan? En hoe? Beseft DUO wel wat debiteurenbeheer betekent en hoeveel werk dat is? Los van het feit dat de kinderopvangorganisaties de financiële middelen gewoon niet kunnen missen.

‘Als men echt fraude wil plegen, kan dat ook in het nieuwe systeem’

Beseft DUO wel hoe vaak klantencontracten veranderen? Het ene moment gaat er een dag bij, het andere een dag af, of worden dagen gewisseld. Hoe snel worden deze wijzigingen verwerkt? Nu gebeurt dat binnen één dag voor onze klanten: nieuw pakket, andere factuur. Zeker de contractadministratie is ook een dienstverlening voor de klanten van de kinderopvang. En zo kunnen wij nog wel even doorgaan. Als iemand echt fraude wil plegen, kan dat zonder twijfel ook in het nieuwe systeem.

‘En als ouders gaan scheiden? Hoe wordt daarmee om gegaan?’ 

Het grootste nadeel voor ouders is misschien wel het vastgestelde inkomen gebaseerd op het inkomen van twee jaar geleden. Dat is vaak niet wat mensen hebben, als ze voor het eerst gebruik maken van de kinderopvang. Hun inkomen ligt waarschijnlijk veel lager omdat ouders minder gaan werken. Daardoor is de berekende kinderopvangtoeslag veel te laag, waardoor het beoogde effect -namelijk weten wat de kinderopvang  echt kost- al niet betrouwbaar. En als ouders gaan scheiden? Hoe wordt daarmee om gegaan?

Kortom: u ziet ons niet op tafel dansen.

Eerder werd al aangegeven dat de branche behoefte heeft aan rust en duidelijkheid, ook voor ouders. Ik vraag me af of dit de wegen zijn die ertoe leiden de kinderopvang toegankelijker te maken. Is dit beter voor alle kinderen in de kinderopvang? Klopt dit wel met de participatiemaatschappij waarbij de verantwoording gelegd moet worden waar deze hoort, dus ook bij ouders? Is onze politiek van mening dat ouders grotendeels niet in staat zijn om toeslagen correct aan te vragen? Dat ze hun eigen systemen te complex hebben gemaakt voor de gebruikers?

Maar wij leren graag bij. Misschien zien wij het wel helemaal fout en is de directe financiering juist een uitkomst. Dat horen wij dan graag. 

De nieuwe financiering in de kinderopvang is niet het enige waar De Orde zich over opwindt. In hun vorige blog zetten ze hun vraagtekens bij de nieuwe BKR. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.