Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Pauline Schellart – Sint, Barbie en de Opzij top 100

Het is Sinterklaastijd. Tijdens het maken van de verlanglijstjes attendeerde mijn ene dochter de andere op de meisjespagina van de Lego brochure. Daarmee sloeg ze het grootste deel over want: 'Dat is voor jongens.' In de jaren 70 had je gewoon Lego met rode, gele en blauwe bouwstenen en daar speelden mijn zusje en ik mee. Soms maakten we boten en treinen en soms huisjes met tuintjes.
Blog Pauline Schellart - Sint

Afgelopen maandag was ik bij de Opzij Top 100. Ooit stond Lodewijk Asscher als eerste man op het podium bij dit evenement. Hij speechte: ‘Emancipatie komt niet verder als we niet door durven te zetten in het doorbreken van klemmende oude patronen’. Hij gaf ook aan dat zijn drie zonen opgroeien in een wereld waar in hun domein van Lego, StarWars en Bob de Bouwer geen vrouwelijke held te vinden is.

Ook Barbie was deze week weer in het nieuws bij BNR Nieuwsradio. Er was ophef over het feit dat in de I Can Be serie (beroepen) de Barbie als Computer Engineer mannen nodig had om haar werk te kunnen doen. Hoewel ze bij alle beroepen helemaal zelfstandig te werk gaat, heeft de Barbie Computer Engineer wat meer moeite. Ze wil graag een computerspelletje bouwen, maar dat lukt haar niet alleen. Uiteindelijk heeft ze in het stripverhaal hulp nodig van twee mánnen. Die doen uiteindelijk het programmeerwerk.


‘Er zijn verschillen tussen jongens en meisjes, maar er zijn ook grote verschillen tussen meisjes onderling en tussen jongens onderling’

Misschien was de I Can Be serie een reactie op het onderzoek waarover ik in maart 2014 las. Onderzoekers van de Oregon State University hadden ontdekt dat meisjes die met Barbies spelen, minder carrièrekansen voor zichzelf zien dan jongens.

Zucht!

In welke eeuw leven we nu eigenlijk? Er lijkt iets vreemds aan de hand: terwijl vrouwen op steeds meer terreinen zichtbaar zijn en meedoen, lijken we op het gebied van speelgoed terug gelanceerd de jaren 50 in.

Ook in de kinderopvang zie ik steeds vaker ‘jongenskamers’ waar dan gestoeid mag worden en/of gebouwd en ‘meidenkamers’ waar make-up, kralen en spiegeltjes te vinden zijn. Er zijn verschillen tussen jongens en meisjes, maar er zijn ook grote verschillen tussen meisjes onderling en tussen jongens onderling. Volgens mij willen we échte keuzevrijheid geven, zeker ook in de kinderopvang. Dus waarom niet een atelier en een bouwhoek, waar jongens én meisjes kunnen spelen?

Lodewijk Asscher besloot zijn speech met: ‘Er valt nog zoveel vrijheid te winnen in Nederland en daar wil ik graag aan bijdragen.’ Daar sluit ik me volledig bij aan!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.