Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Voldoen uw bedden en boxen aan de nieuwe eisen?

Vanaf 1 januari 2016 gelden nieuwe veiligheidsregels voor bedden en boxen in de kinderopvang. Dan is de overgangstermijn verstreken om oude bedden en boxen te vervangen. Hoe zorgt u ervoor dat u aan de nieuwe eisen voldoet?
De Voedsel en Warenautoriteit is door de minister van Gezondheid aangewezen als toezichthouder op de Warenwet en kan vanuit die bevoegdheid ook controles uitvoeren in de kinderopvang.
De Voedsel en Warenautoriteit is door de minister van Gezondheid aangewezen als toezichthouder op de Warenwet en kan vanuit die bevoegdheid ook controles uitvoeren in de kinderopvang. - Foto: ANP

In 2008 zijn er nieuwe regels gekomen voor bedden en boxen in de kinderopvang. Deze regels moeten zorgen voor een veilige situatie van kinderen en ergonomisch verantwoord meubilair voor pedagogisch medewerkers. Er is destijds een overgangstermijn ingesteld om organisaties in de kinderopvang ruim de gelegenheid te geven oude bedden en boxen te vervangen: tot 1 januari 2016. Nu deze datum dichterbij komt, is het raadzaam om uw eigen meubilair tegen het licht te houden om te kijken of alles voldoet aan de eisen uit 2008. Vanaf 1 januari zijn bedden en boxen die niet aan de eisen voldoen namelijk verboden.

Certificaat Keurmerkinstituut

De beste manier waarmee kan worden aangetoond dat bedden en/of boxen aan de nieuwe eisen voldoen, is het overleggen van een geldig certificaat met een ‘goedgekeurd keurmerkinstituut-keurmerk’. Deze producten worden periodiek gecontroleerd. VeiligheidNL ondersteunt dit keurmerk onder andere. Zo’n keurmerk-certificaat zou bij aflevering door de verkoper of producent gegeven moeten zijn. Een testrapport is niet voldoende om aan te tonen dat de bedden en boxen aan de laatste eisen voldoen. Dit rapport zegt alleen iets over het geteste exemplaar, niet over het uiteindelijk geleverde product.

Onderhoud en gebruik

Als u een ‘goedgekeurd keurmerkinstituut-certificaat’ van bedden en boxen heeft, is het geen probleem als het certificaat al verlopen is. Na aanschaf van bedden en boxen is de kinderopvangorganisatie verantwoordelijk voor onderhoud en het opvolgen van de gebruiksinstructies zodat producten veilig blijven. Dat houdt in dat medewerkers goed geïnformeerd zijn over het veilige gebruik van de bedden en boxen en dat de materialen goed onderhouden worden.

Inspectie Keurmerkinstituut

Twijfelt u of uw bedden en boxen aan de eisen voldoen en heeft u geen certificaat van eerder aangeschafte meubelen? Dan kan het Keurmerkinstituut met een inspectie een schatting maken van de haalbaarheid om deze bedjes en boxen te keuren tegen de nieuwe regels. Dit kan uiteindelijk leiden tot een volledige keuring van de producten waardoor u alsnog aan de veiligheidseisen voldoet. Lees hier meer over deze optie >>

Toezicht bedden en boxen

De Voedsel en Warenautoriteit is door de minister van Gezondheid aangewezen als toezichthouder op de Warenwet en kan vanuit die bevoegdheid ook controles uitvoeren in de kinderopvang. De GGD controleert de inrichting en het gebruik van alle ruimtes waar kinderen kunnen komen. Als zij verkeerd gebruik ontdekken, kunnen zij in het inspectierapport voorstellen opnemen voor eventueel te nemen maatregelen.

Hoe zit het precies met de aanvullende eisen voor kinderbedden en boxen in de kinderopvang? Bekijk hier veelgestelde vragen en antwoorden >>

Steeds meer organisaties wisselen inkoopkennis uit, of besluiten hun inkoop te bundelen. Of het nu gaat om afvalverwerking, software of toiletpapier: een tiental procenten voordeel kan op de totale begroting veel schelen. Toch staan we nog maar aan het begin. ‘Vooral de kleinere organisaties laten kansen liggen.’ Lees dit achtergrondartikel >>

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.