Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Discussie over risicoprofiel kinderopvang

Hoe groot het risico op uw locatie is op overtredingen, en of u dus een rood of groen risicoprofiel hebt, is voor u als ondernemer onbekend. Het overtredingsrisico is blijkbaar wel relevante informatie voor de GGD GHOR Nederland en de gemeente, maar niet voor kinderopvangeigenaren, -directeuren en -ondernemers. Het is wel mogelijk om toezichthouders en gemeenten naar uw risicoprofiel te vragen.
Er is kritiek op het functioneren van het risicomodel voor de kinderopvang. 'De ondernemer kent wel zijn inspectierapport
Er is kritiek op het functioneren van het risicomodel voor de kinderopvang. 'De ondernemer kent wel zijn inspectierapport

Onlangs werden de nieuwe versies van de risicoprofielen voor de kinderopvang op de website van GGD GHOR Nederland gepubliceerd. Op basis van de indicatoren op die lijst, wordt de intensiteit van de inspectie van een kinderopvanglocatie, peuterspeelzaal of gastouderbureau bepaald. Hoe meer “rode scores” in de lijst van zeven thema’s, hoe groter de kans dat het risicoprofiel ook rood is. Dat betekent dat het risico op een overtreding op die locatie groter is. De GGD houdt op zo’n locatie haar vinger steviger aan de pols dan op een locatie die het eindoordeel “groen” krijgt. Daartussen zitten nog de waarden geel en oranje.

Kinderopvangondernemers

Ondernemers zelf weten niet onder welke kleur hun organisatie te boek staat. Op het forum Kinderopvangkanaal reageren (anonieme) ondernemers zeer kritisch op het functioneren van het risicoprofiel in de kinderopvang. Zeker toen zij het onderzoek van NIVEL naar het functioneren van de risicoprofielen uit gingen pluizen. Op Kinderopvangkanaal schrijven zij: ‘De ondernemer kent wel zijn inspectierapport, maar krijgt geen inzage in zijn kleurcode, want dat ‘zou het inspectieproces kunnen verstoren’. En die zegt nog meer: het valt ook ‘niet uit te leggen dat een vestiging een rood profiel krijgt terwijl er niets aan de hand is’, aldus een inspecteur in het onderzoeksrapport van Nivel (blz 33). Een kleurcode is er dus primair voor man-uren niet voor de kwaliteit.’

Onderzoek NIVEL

Onderzoeksbureau NIVEL bracht in november 2014 een onderzoek naar buiten over het functioneren van het risicogestuurde toezicht. De conclusie luidde dat het risicogestuurde model prima functioneert, maar dat het nog wel beter moet. Zo zou het risicomodel in de praktijk divers worden toegepast, terwijl eigenlijk niet zou mogen uitmaken welke inspecteur het model toepast. Verder was het opvallend dat de risico-inschatting van bijna een kwart van de locaties in een jaar tijd veranderde van een lage risico-inschatting naar een hogere risico-inschatting en andersom. Dit was voor de onderzoekers een teken dat het model locaties niet vastpint op een bepaalde kleur.

Het NIVEL kon in het onderzoek uiteindelijk niet bevestigen dat het risicomodel, waar de GGD sinds 2012 mee werkt, wel valide, betrouwbaar en effectief is. Lees meer over dit onderzoek >>

Beeldvorming

Er wordt ondertussen in het toezicht op de kinderopvang nog steeds met het risicomodel gewerkt. Op Kinderopvangkanaal zeggen ondernemers bang te zijn dat het risicoprofiel bijdraagt aan de beeldvorming over het kinderdagverblijf, zowel bij de GGD als bij de gemeente. Zij kennen immers uw risicokleur en kunnen naar aanleiding daarvan op zoek gaan naar een bevestiging van die kleur. Volgens Kinderopvangkanaal bevestigt het NIVEL dit: ‘Het is een cirkel waarin de inspecteur zijn eigen (vooringenomen) verwachting bevestigt.’

Artikel Management Kinderopvang

De kritieken op Kinderopvangtotaal op het risicogestuurde toezicht op de kinderopvang gaan niet alleen over de uitvoering van het instrument, maar ook over de inhoud ervan. In het aankomende nummer van tijdschrift Management Kinderopvang (verschijningsdatum 29 mei) kunt u hier meer over lezen. Of lees de opiniestukken op Kinderopvangkanaal >> Sinds kort houdt GGD GHOR Nederland een weblog bij op Kinderopvangtotaal waarin ze juist transparantie wil bieden op de werkwijze van het toezicht op de kinderopvang. Lees hier de weblog van GGD-directeur Hugo Backx >>

Onlangs publiceerde GGD GHOR Nederland de risicoprofielen voor kindercentra, peuterspeelzalen en gastouderbureaus. Hoe werkt het precies en op basis van welke zeven indicatoren wordt de risicokleur van een opvanglocatie bepaald. Lees meer >>

3 REACTIES

  1. Ik lees in bovenstaande twee zaken die totaal niet met elkaar in overeenstemming zijn, namelijk: ‘De conclusie (uit het NIVEL-rapport) luidde dat het risicogestuurde model prima functioneert’ en
    ‘Er wordt ondertussen in het toezicht op de kinderopvang nog steeds met het risicomodel gewerkt’ Alsof het dus niet goed zou zijn…
    Het is weer een kenmerkend artikel voor deze site, waar ik me steeds meer aan erger. Door dit soort artikelen lijkt het alsof de kinderopvangbranche voortdurend aan het huilen en jammeren is en daarbij constant de vinger naar een ander wijst: de overheid, de regelgeving, en nu weer de GGD.

  2. Lees alle reacties
  3. Mijn ervaring is dat wanneer je de GGD benadert met een vraag over de ‘kleur’ van een vestiging en de achterliggende uitwerking, er helder en vlot op geantwoord wordt. Wellicht verschilt dit per lokale GGD.
    Verder is het een ‘indicator’ en geen ‘oordeel’, er kan dus niet tegen in verweer worden gegaan. Ik kan me voorstellen dat het soms oneerlijk lijkt, een van de factoren in weging is bijvoorbeel het personeelsverloop op een vestiging.
    Stel je hebt een kleine locatie, een medewerker stopt met werken, een ander krijgt een nieuwe baan en een derde vertrekt naar het buitenland. Dan is je verloop enorm, compleet buiten je schuld om. Het verloop heeft niets te maken met bijvoorbeeld een slechte sfeer of bedrijfsvoering. Je doet je best… en toch krijg je op dit punt een risico.
    Van de andere kant… als we vanuit het kind denken, maakt het voor kinderen niet uit om wat voor reden medewerkers weg gaan. Verloop is voor hen altijd een (vervelende) verandering. Daarbij moeten nieuwe medewerkers zelf ook wennen, zich de cultuur en pedagogiek van een vestiging eigen maken. Dat zijn mogelijke risico’s, waar van ik heel goed begrijp dat de GGD denkt ‘laten we even in de gaten houden of dat wel goed gaat’.
    Vanuit het kind gedacht… begrijp ik het allemaal heel goed. Puur bedrijfsmatig is het soms wat frustrerend. Maar goed, in deze sector? Alles voor het kind!

  4. Als Kinderopvangorganisatie kun je wel op de hoogte komen van het risicoprofiel. Dien een WOB verzoek (wet openbaar bestuur) in bij je gemeente met het verzoek je de risicoprofielen van alle locaties van je organisatie aan je doen toe te komen. Ik doe dit jaarlijks en weet dus wel de risicoprofielen. Op basis van de WOB is de gemeente verplicht je die gegevens toe te sturen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.