Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groene starter hoopt op crowdfunding

Mariëlle Hettinga heeft grote plannen voor een groene kinderopvanglocatie in Zwolle, maar komt 35.000 euro tekort om te kunnen starten. Via online crowdfunding probeert ze dat bedrag bij elkaar te krijgen.
Problemen met starten in de kinderopvang? Deze Zwolse ondernemer probeert via crowdfunding de financiering rond te krijgen voor haar groene kinderopvanglocatie.
Problemen met starten in de kinderopvang? Deze Zwolse ondernemer probeert via crowdfunding de financiering rond te krijgen voor haar groene kinderopvanglocatie. - Foto: ANP Xtra

Crowdfunding is een manier om een project te financieren met geld van individuele burgers (bekend en onbekend) in plaats van de financiering volledig via de bank regelen. Crowdfunding kwam in eerste instantie vooral voor in de culturele en creatieve sector, maar breidt zich steeds verder uit naar andere sectoren.

Starters kinderopvang

De kinderopvangbranche is nog niet zo bekend met het fenomeen. Toch hebben starters in onze branche het nog altijd zeer moeilijk om een lening bij de bank rond te krijgen of in aanmerking te komen voor krediet van, bijvoorbeeld, het Waarborgfonds. De Zwolse Hettinga heeft rekening gehouden met extra kosten in haar financieringsaanvraag om zo gezond mogelijk te kunnen starten. Het bedrag van 35.000 euro gebruikt ze voor een gezonde start van de exploitatie voor het eerste jaar en de aanschaf van de inboedel voor het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang.

Banken lenen steeds lastiger geld aan ondernemers en het Waarborgfonds kan alle aanmeldingen voor krediet ook niet aan. De nieuwe Kredietunie Kinderopvang moet zorgen voor verruiming van de mogelijkheden om financiering aan te trekken voor nieuwe investeringen. Lees meer over de Kredietunie Kinderopvang >>

Denemarken

Hettinga heeft precies voor ogen hoe haar groene kinderopvang, vlak naast de wijkboerderij van de Zwolse wijk Stadshagen, eruit moet zien. Ze werkt nu 16 jaar in de kinderopvang, als pm’er op de groep en als leidinggevende. Een studiereis naar Deense kinderopvangorganisaties opende haar ogen. ‘Wat mij daar raakte was de rust en de ruimte voor kinderen, maar ook de wilde natuur.’ Volgens Hettinga is een groene kinderopvang niet alleen goed voor de kinderen, maar ook voor de wijk. ‘Zwolle is een groeistad en heeft niet te maken met krimp van jonge gezinnen. Zeker in de wijk Stadshagen groeit de groep kinderen de komende jaren snel. Maar genoeg groen aanbod voor deze kinderen is er nog niet.’

Investeren

Dat er behoefte is aan het initiatief, blijkt uit het feit dat de aanmeldingen al binnenkomen. ‘Inmiddels is er zelfs een wachtlijst’, vertelt Hettinga. Mensen die haar willen steunen bij haar plannen kunnen vanaf 10 euro bijdragen aan het plan. Alle investeerders krijgen hun inleg na drie jaar terug met een rendement van 15 procent. Investeerders vanaf 50 euro krijgen daarnaast nog leuke extra’s.

Nieuwsgierig naar het project? Ga naar lovetofund.com >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.