Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verlofregelingen verruimd in 2015

Met het nieuwe jaar verandert er ook het één en ander in verlofregelingen. Zo wordt per 1 januari 2015 het bevallings-/ouderschapsverlof uitgebreid. De regelingen voor kort- en langdurend zorgverlof worden per 1 juli 2015 verruimd. Dit meldt P&OActueel op haar website.
Verlofregelingen verruimd in 2015
Foto: ANP Xtra

Bevallingsverlof

Werknemers die een kind krijgen, hebben recht op bevallingsverlof. Nieuw is dat moeders een uitgebreider verlof toegekend krijgen als hun baby na de bevalling of tijdens het verlof langdurig in het ziekenhuis wordt opgenomen. Zij hebben vanaf 1 januari 2015 recht op tien weken bevallingsverlof nadat de baby uit het ziekenhuis komt. Vaders hadden al recht op twee dagen betaald kraamverlof.

Sinds 1 januari zijn daar drie dagen onbetaald kraamverlof bijgekomen. Dit mag niet geweigerd worden. Als de moeder bij de bevalling komt te overlijden, dan krijgt de vader het bevallingsverlof van de moeder.

Ouderschapsverlof

Werknemers van wie de partner een kind krijgt, hebben recht op ouderschapsverlof. Sinds 1 januari gelden er soepelere regels. Zo kan de werknemer op elke gewenste wijze het ouderschapsverlof opnemen. Er staat niet meer vast in welke periode dit opgenomen moet worden en volgens welk schema. Voorheen moesten werknemers een jaar in dienst zijn om gebruik te kunnen maken van het ouderschapsverlof. Dat mag nu direct na de indiensttreding. Als de werknemer dat wil, mag hij/zij bij de werkgever vragen om een verklaring van de nog resterende aanspraak op ouderschapsverlof.

Zorgverlof

Ook op het gebied van het zorgverlof verandert er dit jaar het één en ander. Voorheen mocht een werknemer alleen (kort of langdurend) zorgverlof opnemen voor de zorg van de eigen partner of het eigen kind. Vanaf 1 juli 2015 wordt dit uitgebreid naar zorg voor verdere familieleden of andere naasten, denk aan vrienden, broers, zussen of kleinkinderen. Nu mogen werknemers alleen zorgverlof opnemen voor iemand met een levensbedreigende ziekte. Dat wordt per 1 juli 2015 uitgebreid. Dan mag de werknemer voor alle noodzakelijke zorg zorgverlof opnemen.

Aanpassing arbeidsduur

Tegelijk met de wijzigingen op het gebied van verlof, gelden er vanaf 1 januari 2015 andere regels voor het aanpassen van de arbeidsduur. Voorheen mochten werknemers één keer in de twee jaar een verzoek indienen om de arbeidsduur aan te passen. Zij mogen dit verzoek nu één keer per jaar indienen en nieuw is ook dat deze aanpassing tijdelijk mag zijn. De arbeidsduur is het aantal te werken uren per week dat contractueel is vastgelegd.

In 2015 verandert er meer op het gebied van Personeel en Arbeid. Voor flexwerkers bijvoorbeeld verandert er veel, waardoor nulurencontracten minder interessant worden. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.