Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Tips voor een betere ventilatie

Vanaf 1 april 2017 moet de kinderopvang voor bestaande bouw voldoen aan strengere eisen voor luchtkwaliteit en ventilatie. Dat klinkt nog ver weg, maar zijn er maatregelen nodig, dan is het zaak om binnenkort een plan van aanpak te maken. BOinK maakte een brochure met daarin een stappenplan, en geeft suggesties voor de grote én kleine portemonnee om de ventilatie te verbeteren.
Kinderen in Den Haag vroegen al in 2008 aandacht voor een betere luchtkwaliteit in klaslokalen. Ook in de kinderopvang laat de luchtkwaliteit te wensen over.
Kinderen in Den Haag vroegen al in 2008 aandacht voor een betere luchtkwaliteit in klaslokalen. Ook in de kinderopvang laat de luchtkwaliteit te wensen over. - Foto: ANP

Het laatste onderzoek naar de kwaliteit van het binnenmilieu in de kinderopvang in 2009 toonde aan dat het niet goed gesteld is met de luchtkwaliteit in de kinderopvang. Onder andere Lichtveld Buis & Partners en verschillende GGD’s toonden een te hoge concentratie van allergene stoffen en kooldioxide aan. Hierdoor kunnen kinderen sneller ziek worden.

Bouwbesluit

In het Bouwbesluit van 2012 werden strengere eisen voor de luchtkwaliteit opgenomen. Nieuwe gebouwen moesten per direct voldoen aan de eis van ten minste 6,5 liter luchtverversing per seconde, per persoon. Voor kinderopvang in bestaande bouw wordt vanaf 1 april 2017 pas een capaciteit van ten minste 3,44 liter verse lucht per seconde en per persoon geëist.

Nieuwbouw

In het Bouwbesluit 2012 staan meer eisen voor een betere ventilatie. Vooral voor nieuwbouw zijn die regels streng. Zo moet er een voorziening zijn voor toe- en afvoer van lucht in verblijfsruimten, zodat tocht voorkomen wordt en er is een maximum gesteld aan de luchtsnelheid in verblijfsruimten. Toe- en afvoervoorzieningen moeten voortaan regelbaar zijn, bijvoorbeeld door een rooster open, dicht of half open te zetten. Nieuw is ook de eis dat de toegevoerde lucht in een verblijfsruimte direct van buiten komt en dus niet uit een andere verblijfsruimte. Voor bestaande bouw geldt de eis dat er een voorziening moet komen voor toe- en afvoer van lucht in verblijfsruimten.

Huisvesting kinderopvang

In de Veilig en fris brochure van BOinK is te lezen wat de meest voorkomende ventilatiesystemen in de kinderopvang zijn en hoe deze verbeterd kunnen worden. Dat is niet alleen afhankelijk van het aanwezige type ventilatiesysteem. Het type gebouw waarin een kinderopvanglocatie gehuisvest is, bepaalt voor een groot deel hoe de ventilatie is georganiseerd. BOinK omschrijft in de brochure vijf verschillende gebouwtypen en zet op een rij hoe de ventilatie per type gebouw (over het algemeen) geregeld is.

Bekijk hier een overzicht van de vijf verschillende gebouwtypen. Welk gebouw kent welke problemen op het gebied van de luchtkwaliteit en ventilatie? In welk gebouw is jouw opvang gehuisvest? En zijn er (laagdrempelige) oplossingen om de ventilatie van dit type gebouw te verbeteren? Lees meer >>

 

Stappenplan

Het verbeteren van de ventilatie kan al met goedkope, eenvoudige oplossingen. Hiervoor geeft BOinK tips. Per oplossing staat wat hiervan ongeveer de kosten zijn. Voordat er invulling wordt gegeven aan het verbeteren van de ventilatie, is het handig het stappenplan in de brochure te volgen:

  1. Bepaal welk ventilatiesysteem uw kindercentrum of uw ruimte heeft.
    Hoe wordt de ventilatie nu geregeld? Weet iedereen hoe het systeem werkt?
  2. Stel vast of het systeem goed werkt. Is de luchtkwaliteit voldoende?
    Koop een CO2-meter om te kijken hoe de luchtkwaliteit nu is. Laat dit voor een betrouwbaar resultaat minimaal twee weken hangen in de groep.
  3. Verander het gedrag van de gebruikers.
    Weten pm’ers hoe en wanneer ze moeten ventileren? Maken ze gebruik van alle mogelijkheden? Staan roosters en ventilatieraampjes wel open?
  4. Optimaliseer het bestaande systeem.
    Doen pm’ers voldoende aan een goede ventilatie, maar is er toch sprake van een slechte luchtkwaliteit? Dan moet het systeem verbeterd worden.
  5. Voer eenvoudige en goedkope oplossingen door.
    Te beginnen bij de eenvoudige oplossingen die kunnen bijdragen aan een aanzienlijke verbetering van de ventilatie. Elke verbetering is de moeite waard.
  6. Pas het ventilatiesysteem aan, zodat het voldoet aan het nieuwe bouwbesluit.
    Werkt het voorgaande niet of moet/wilt u voldoen aan de eisen voor nieuwbouw, dan moet u meer ingrijpende maatregelen nemen. Houd rekening met hoge investeringskosten.

Oplossingen

De brochure geeft veel concrete tips, die kunnen leiden tot een verbetering van de ventilatie. Een voorbeeld van een goedkope oplossing is het verbeteren van bestaande voorzieningen. Dit kan bijvoorbeeld door een haak toe te voegen aan een hoog raam waardoor het mogelijk is het raam traploos open of dicht te doen. Pm’ers zullen dan sneller anticiperen op het aantal kinderen in de groep. Het aanbrengen van zijschotten of -flappen bij kiepramen zorgt er voor dat het minder tocht, omdat verse lucht hoger de ruimte binnenkomt. Een voorbeeld van een iets bewerkelijke oplossing is het laten aanbrengen van extra ventilatieroosters in de gevel of het raam. De duurste optie is om helemaal te voldoen aan de nieuwe regels voor nieuwbouw. Dat kost veel geld, omdat er altijd een installateur aan te pas moet komen, maar levert wel een gegarandeerde langetermijninvestering op waar kinderen en pm’ers van profiteren.

 

Veilig en fris kaart

De brochure is door BOinK ontwikkeld op verzoek van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM). Naast de brochure heeft BOinK, in samenwerking met Consument en Veiligheid een Veilig en fris kaart ontwikkeld en digitaal beschikbaar gesteld via de website. Deze kaart besteedt aandacht aan de brandveiligheid en luchtkwaliteit in kindercentra. Het is de bedoeling dat deze kaart in de groepsruimten van alle kindercentra komt te hangen.

Download hier de Veilig en Fris brochure 2014 en bekijk alle oplossingen en bijbehorende kosten:

1 REACTIE

  1. Eindelijk een pleidooi voor het plaatsen van CO2 meters. De eerste stap naar een gezond binnenmilieu is bewustwording creëren. Meten is weten: met een CO2-meter kun je vaststellen of de luchtkwaliteit goed is. Een CO2 meter geeft middels een verkeerslicht aan of de concentratie kooldioxide niet te hoog is. (www.co2indicator.nl)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.