Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘De sector weet het niet beter dan ouders’

Iemand die een kinderopvang wil beginnen, hoeft daarvoor geen diploma’s te halen. Ondernemers hebben alleen een VOG nodig. Is het niet gek dat iedereen zomaar een kinderdagverblijf kan starten? Wij vroegen het Brancheorganisatie Kinderopvang.
‘De sector weet het niet beter dan ouders’
Foto: ANP XTRA

De laatste tijd zijn er ouderinitiatieven in de kinderopvang. Ouders stappen zelf in het bestuur van een kinderopvangorganisatie. Deze ouders hoeven geen ervaring in de kinderopvang te hebben en ook geen diploma’s in de pedagogiek. ‘Ondernemerschap is iets anders dan een beroep zoals pedagogisch medewerker,’ legt Lex Staal, directeur van Brancheorganisatie Kinderopvang, uit. ‘Er zitten geen beperkingen aan het starten van een eigen bedrijf.’ Daarom mag iedereen die dat wil in Nederland een eigen bedrijf beginnen, dus ook een Kinderopvangorganisatie. Een initiatiefnemer heeft alleen een verklaring omtrent het gedrag nodig om een kinderopvang te beginnen.

Eisen

Volgens Staal is het niet gek dat dit kan. ‘Aan het openen van een kinderopvangorganisatie zitten veel eisen. De wet omschrijft waar een kinderopvangorganisatie aan moet voldoen. Locaties moeten bijvoorbeeld een duidelijk en goed pedagogisch beleidsplan hebben. Dit wordt door de Inspectie geïnspecteerd. Daarnaast wordt geïnspecteerd of alle medewerkers de juiste opleidingen hebben gevolgd.’ Hoewel iemand die een kinderdagverblijf wil starten niet aan bepaalde diploma-eisen moet voldoen, zijn er wel eisen waar de onderneming aan moet voldoen. Hierin moet een ondernemer zich goed verdiepen, waardoor het volgens de Brancheorganisatie veilig is dat iedereen een kinderdagverblijf kan starten. Volgens hem hoeven er daarom ook geen pedagogische eisen aan eigenaren gesteld te worden.

Ouders die een kinderdagverblijf of bso over (willen) nemen is geen nieuw fenomeen, maar het komt de laatste tijd wel vaker voor. Is dat een gunstige ontwikkeling of zijn er bezwaren? Gjalt Jellesma (BOinK) en Marjet Winsemius (Voor Werkende Ouders) reageren. Lees meer >>

Dagelijks bestuur

Het is volgens Staal geen nieuw fenomeen dat ondernemers de leiding hebben in een kinderdagverblijf. ‘Kleine organisaties hebben wel vaak iemand in het bestuur met een pedagogische achtergrond, maar in grote organisaties is het heel normaal dat het bestuur geen pedagogische achtergrond heeft.’ Dat is volgens van Staal niet gek, want zij weten juist goed hoe ze een onderneming moeten besturen en de pedagogische kennis is dan wel in de staf is geborgd.

Ouderinitiatieven

Ouderinitiatieven zijn juist wel kleinschalige organisaties waarbij de eigenaren ondernemers zijn. Uit een poll van kinderopvang bleek 75 procent van de stemmers niet enthousiast te zijn over een ouderovername (op 300 stemmen). Van de pm’ers vindt 33 procent dat ouders te onervaren zijn om een kinderdagverblijf te runnen. Uit gesprekken met ouders in ouderinitiatieven blijkt dat ouders de organisatorische zaken regelen. Het dagelijks bestuur ligt in handen van de locatiemanager. Staal kan zich deze scheiding goed voorstellen: ‘De vakinhoud is zo goed geborgd.’ Volgens hem moet de sector niet de arrogantie hebben dat zij het beter weet dan ouders. ‘Ouders gaan ook weer naar huis. Daar voeden ze zelf de kinderen op.’

Andere branches

Ook in andere branches waarin met kinderen wordt gewerkt is het zo dat leden van een bestuur niet per se ervaring hoeven te hebben in die branche. Staal verwijst naar het onderwijs en de zorg, twee vakgebieden waar hij zelf werkzaam is geweest. In Nederland mag iedereen die dat wil bijvoorbeeld een school oprichten. Dit heet vrijheid van het onderwijs. Deze scholen moeten wel aan voorwaarden voldoen, zoals kerndoelen. Kerndoelen geven aan wat een kind aan het eind van het schooljaar moet kennen en kunnen.

‘Bij grote commerciële kinderopvangorganisaties ligt de focus vooral op de winstmarges en op het zo efficiënt mogelijk werken’, zegt ouder Martine Meijers. Zij begon samen met andere ouders een kinderdagverblijf. Lees hier waarom zij daartoe besloten.

2 REACTIES

  1. Het is toch te gek voor woorden als je een kinderopvang wil starten zonder dat je enige vorm van ervaring of kennis hebt van de kinderopvang. Hoe kun je pedagogisch medewerkers aannemen of überhaupt beoordelen als je geen kennis van zaken hebt die voor de kinderen van belang zijn. Hoe vaak moet het nog mis gaan? Laat ieder zijn vakgebied houden en laat die specifieke zorg aan de mensen over die hiervoor hun hart op de goede plek hebben en hiervoor jaren in de schoolbanken voor hebben gezeten en ervaring hebben opgedaan, daardoor hun pedagogische visie hebben ontwikkeld en hun eigen beleid kunnen maken wat voor een kind nodig is op verantwoord en liefdevolle wijze. Deze kinderen kiezen niet voor de opvang dat doen de ouders omdat zij moeten werken of studeren. Wij moeten ervoor zorgen dat de kinderen het elke dag weer fijn hebben en dat de ouders zonder zorg en met alle vertrouwen hun kinderen bij ons achterlaten om vervolgens naar hun werk of school te gaan. Kinderopvang is geen kinderspel laat dat duidelijk zijn.

  2. Lees alle reacties
  3. Bij het starten van een kinderdagverblijf komt inderdaad heel veel kijken dus zomaar een kinderdagverblijf starten is niet voor iedereen weggelegd. Wil je wel zelf starten verdiep je dan eerst heel goed wat er van je gevraagd wordt. Veel informatie over het starten van een eigen kinderdagverblijf is terug te vinden op http://www.ondernemersplein.nl van de overheid. Veel praktische informatie kun je ook nalezen op http://www.lookk.nl. Over wet- en regelgeving, kind aantallen en gratis te downloaden ondernemingsplan met al een uitgebreide marktanalyse. Zelf starten kan heel leuk zijn maar bereid je goed voor!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.