Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Estro: Geen ontslagvergoedingen, wel bonussen

Terwijl duizend ontslagen Estro-medewerkers een ontslagvergoeding mislopen, kregen twee bestuursleden vlak voor het faillissement een bonus uitgekeerd. Financieel directeur Kris Geysels kreeg ruim 33.000 euro. Bestuursvoorzitter Jean-Pierre Bienfait kreeg 41.000 euro en later nog eens 25.000 euro. Dit meldt het NRC op NRCQ.nl. 'Gek genoeg maakte het bedrijfsonderdeel kinderopvang gewoon winst. Het waren de kosten voor de 'overhead' die de verliezen veroorzaakten.'
Estro: Geen ontslagvergoedingen
Foto: ANP

Het landelijk dagblad dook in interne documenten van Estro, het faillissementsverslag van de curator en sprak meerdere betrokkenen. Daaruit blijkt opnieuw hoe de ontslagprocedure, het flitsfaillissement en de overname door een eigen aandeelhouder (Bayside, onderdeel van HIG capital) tot in de puntjes is voorbereid. Dit bleek ook al eerder uit het verslag van curator Wouter Jongepier.

Stille bewindvoerder en curator Wouter Jongepier geeft in een openbaar faillissementsverslag openheid van zaken over de Estro-overname door HIG/Smallsteps. Het is duidelijk dat Jongepier niet altijd gelukkig is geweest met de voorkeursbehandeling van HIG. Lees meer

Groen, oranje en rood

Nieuwe informatie is dat de kinderopvanglocaties van Estro er, volgens het onderzoek van het NRC, financieel nog niet eens zo slecht voorstonden. Maar omdat Estro niet aan betalingsverplichtingen kan voldoen werd het ‘project Icarus’ gelanceerd. Daarbij werden Estro-locaties verdeeld in de categorieën groen, oranje en rood. Dat terwijl het bedrijfsonderdeel kinderopvang gewoon winst maakte, zelfs inclusief de rode locaties. De verliezen zaten eerder in de zogenoemde overhead, zoals administratie, de huur van kantoorgebouwen zoals het hoofdkantoor in Amersfoort en de centrale back-office in Hengelo.

Regiodirecteur

Project Icarus werd snel afgeblazen, omdat het afkopen van de huurcontracten van de “rode locaties” te duur werd. Wel werd kort na dit project één van de twee regiodirecteuren ontslagen ‘omdat Estro af wil van de verschillende regio’s’, luidde de verklaring in een brief. Maar de werknemers van Estro waren erg verbaasd dat juist deze ervaren, maar soms wel kritische regiodirecteur, die alom werd geprezen, eruit moest.

Bonus

Het is tegenstrijdig dat twee bestuursleden een bonus over het jaar 2013 aan zichzelf uitkeerden, juist in de maand waarin het ontslag van de regiodirecteur plaatsvond, terwijl deze twee bestuursleden pas in november 2013 bij Estro in dienst kwamen en de organisatie er financieel niet bepaald goed voor stond. Hun bonus is dus gebaseerd op slechts twee maanden werkgeverschap. Bestuursvoorzitter Jean-Pierre Bienfait kreeg 41.000 euro en financieel directeur Kris Geysels kreeg ruim 33.000 euro.

Geheimhouding

Maar daarmee waren de bonussen voor het bestuur nog niet op. Vlak voordat Estro failliet werd verklaard, ontving Bienfait nog eens een bonus van 25.000 euro. Dat gebeurde afgelopen juni, toen duizend medewerkers van Estro te horen kregen dat ze hun baan zouden verliezen. Wie eruit moest, was bepaald door het hoofdkantoor. Clustermanagers, die een geheimhoudingsverklaring moesten ondertekenen, kregen de lijst met medewerkers die onder hen vielen aangereikt met achter alle namen en personeelsnummers een ‘ja (geen ontslag)’ of een ‘nee’ (ontslag). Dit was volgens het NRC-artikel onder andere gebaseerd op het verzuim (bij veel verzuim een ‘nee’) en of mensen bepaalde certificaten hadden gehaald (bijvoorbeeld voor VVE, in dat geval kregen ze een ‘ja’).

‘Onaangename klus’

De managers mochten dit zelf nog veranderen. ‘Een bijzonder onaangename klus’, geven ze aan in het NRC. ‘Het voelt willekeurig. Als een executie.’ Bovendien kenden sommige clustermanagers lang niet iedereen bij naam op de lijst die ze meekregen. Maar dat bezwaar werd weggewuifd. ‘Jullie kennen ze in ieder geval beter dan het hoofdkantoor’ was het antwoord. Dus deden de clustermanagers wat er van hen gevraagd werd. Extra wrang is het dat de medewerkers door het faillissement van Estro geen recht hebben op een ontslagvergoeding.

Op de redactie van Kinderopvangtotaal komen verhalen binnen van gedupeerde Estro-medewerkers. Een 55-jarige, ontslagen, pedagogisch medewerkers doet haar verhaal anoniem. ‘Ik heb nooit te horen gekregen waarom juist ik ben ontslagen. Het is nooit toegelicht. Ik voel me zo machteloos.’ Lees meer

4 REACTIES

  1. Hoe is het mogelijk om zulke bonussen uit te delen als je Failliet denkt te gaan? Voor mij is dit gewoon Fraude ja met een grote F. Hoe had het er voor gestaan ald dit geld niet weggegeven was in bonussen?, geld geld geld. Ik ben het helemaal eens met de uitspraak van An kies voor een kleine organisatie daar zijn de lijnen veel korter en ben je als ouder meer betrokken bij de organisatie.

  2. Lees alle reacties
  3. Echt te ………… voor woorden dit vieze vuile honden zijn het ik zou ook al zou alles terug gedraait worden niet eens meer terug willen vieze vuile dieven id alleen maar geld geld geld als de eigen zakken maar gevuld zijn en jij zit al bijna 2 maanden zonder geld en je verrek maar echt ik zou ook voor geen goud meer voor zn vies vuil bedrijf willen werken. Heel nederland moet zn kind niet meer naar hun opvang doen zijn veel betere en leukere kinderdagveblijven en oranisaties bv kind en co en de kleineschalige. Echt laat het hele smallsteps maar ten onder gaan. Zo ga je niet met je medewerkers om echt hufterig.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.