Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brancheorganisatie krijgt afdeling in Amsterdam

In Amsterdam is een speciale afdeling van de Brancheorganisatie Kinderopvang ontstaan, die zich bezighoudt met de belangen van de kinderopvangsector in de hoofdstad. In Amsterdam vinden andere ontwikkelingen binnen de kinderopvang plaats dan in de rest van het land.
Brancheorganisatie krijgt afdeling in Amsterdam
Foto: ANP

In de hoofdstad vond al langer niet-geformaliseerd overleg plaats tussen verschillende kinderopvangorganisaties. Samen met Brancheorganisatie Kinderopvang is besloten om hiervan een Amsterdamse afdeling van de Brancheorganisatie te maken. De nieuwe afdeling houdt zich speciaal bezig met de belangen van de Amsterdamse kinderopvang. Door de leden gekozen portefeuillehouders laten het geluid van de Brancheorganisatie horen en onderhouden de benodigde Amsterdamse contacten.

Kwaliteit

Magda Heijtel (bestuurder Impuls) heeft de portefeuille Onderwijs, Jeugdzorg en ketenpartners gekregen. Zaken rondom de harmonisatie van de voorschoolse voorzieningen, kindcentra en de samenwerking met de Jeugdzorg staan onder andere op haar agenda. Haar collega Ileen Purperhart (directeur Hestia Kinderopvang) is verantwoordelijk voor de portefeuille Pedagogiek en Kwaliteit. Zij houdt zich bezig met ontwikkelingsgericht werken, de doorgaande ontwikkelingslijn, het landelijke kwaliteitskader en borging van de kwaliteit van de Amsterdamse Kinderopvang.

De Inspectie voor het Onderwijs vindt de aanpak van de voor- en vroegschoolse educatie (VVE) in Amsterdam een voorbeeld voor andere Nederlandse gemeenten. De hoofdstad is voortvarend te werk gegaan met het verbeteren van de kwaliteit van de VVE. Lees meer >>

Ouders en arbeidsmarkt

De portefeuille Ouders gaat naar Ramon Rikken (directeur Bloem Kinderopvang). Hij richt zich op het veranderend adviesrecht van oudercommissies. Ook onderhoudt hij contacten met de diverse lokale ouderbelangenverenigingen. Cor Schuurman (bestuurder Tinteltuin) gaat over de portefeuille Arbeidsmarkt en Opleiding. Hij kijkt naar de mogelijkheden van scholing en trainingen met behulp van het Fonds Collectieve Belangen. Daarnaast houdt hij zich bezig met de afstemming met het beroepsonderwijs.

Ontwikkelingen

Ontwikkelingen in de kinderopvang hebben in Amsterdam soms andere gevolgen dan in de rest van het land. Vanwege de zedenzaak heeft Amsterdam de inspectie bijvoorbeeld flink geïntensiveerd. De hoofdstad neemt geen genoegen  met kinderdagverblijven die slechts voldoen aan de minimale wettelijke eisen. Door deze afwijkende ontwikkelingen is het niet onverwacht dat Brancheorganisatie Kinderopvang Amsterdam er nu komt.

Eerdere initiatieven

Dit is niet de eerste samenwerking tussen verschillende Amsterdamse kinderopvangorganisaties om de kwaliteit van de opvang te borgen. In 2012 startte het Amsterdams Platform Kinderopvang (APK) dat zich nog steeds inzet voor kwalitatief goede kinderopvang. De initiatiefnemers uit de branche willen met de APK een beter overleg voeren met de gemeente. Een ander initiatief is het Platform Amsterdamse Kleine Kindercentra (PAKK). Beide platforms bestaan nog steeds.

Met de Kwaliteitswijzer Kinderopvang wil Amsterdam laten zien dat het werk maakt van transparante en kwalitatief goede kinderopvang. Ouders kunnen in de Kwaliteitswijzer ruim 400 kinderdagverblijven met elkaar vergelijken. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.