Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rotterdam krimpkoploper kinderopvang

Vraaguitval in de kinderopvang grijpt niet overal even hard om zich heen. De regionale verschillen zijn groot. Onderzoeksbureau Buitenhek heeft de vraaguitval in 2013 per gemeente in beeld gebracht. De vier krimpkoplopers zijn hetzelfde als in 2012: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Almere. Maar in Rotterdam liep de vraag naar kinderopvang het meest terug.
Rotterdam krimpkoploper kinderopvang
Foto: ANP

Bureau Buitenhek berekende dat het aantal gedeclareerde toeslaguren voor alle opvangsoorten in 2013 met 15 procent afnam ten opzichte van 2012. Daarmee was de krimp in 2013 groter dan in 2012 (10 procent). Wat meespeelt, is dat ouders in de hoogste inkomenscategorie in 2013 geen recht hadden op kinderopvangtoeslag. Tel je deze inkomensgroep mee, dan daalde de kinderopvang in Amsterdam harder dan in Rotterdam. Maar omdat niet duidelijk is of deze ouders ook echt gestopt zijn met kinderopvang, telt Buitenhek deze cijfers niet mee.

Utrecht

De gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Almere zijn verantwoordelijk voor 22 procent van het totale verlies aan afzet en werkgelegenheid in de branche in 2013. Rotterdam kromp 22 procent, Almere 21 procent, Amsterdam en Den Haag 17 procent. In Utrecht was er in 2013 ook sprake van volumekrimp, maar deze was veel minder groot dan in de andere grote steden van Nederland: -8 procent.

Dagopvang en bso

Kijk je alleen naar de vraaguitval in de dagopvang, dan zijn er ook grote regionale verschillen. Het volume dagopvang in Landgraaf bijvoorbeeld daalde met 29 procent. Ook Lelystad, Capelle aan den IJssel en Barendrecht kregen te maken met een sterke afname in de vraag naar dagopvang. Maar kijk je naar de bso, dan springt Rotterdam eruit (-21 procent), samen met Maastricht (-24 procent), Opmeer (-24 procent), Dordrecht (-22 procent), Vlaardingen (-22 procent) en Schiedam (-20 procent). Opvallend zijn de gemeenten waar meer vraag naar bso was in 2013: Midden-Delftland, Barneveld en Eersel.

Hoogste inkomens

Ouders in de hoogste inkomenscategorie hadden, zoals gezegd, in 2013 helemaal geen recht op kinderopvangtoeslag. Vooral in de gemeente Blaricum heeft dit effect gehad. Ook in de gemeenten Laren, Bloemendaal, Naarden en Bussum is dit effect relatief groot geweest. In de gemeenten Den Helder, Spijkenisse en Hellevoetsluis zijn er niet of nauwelijks kinderopvanggebruikers getroffen door deze maatregel.

De vraag naar kinderopvang neemt nog steeds af, dat wordt duidelijk uit de vraaguitvalenquête van de Brancheorganisatie Kinderopvang. Maar er zijn signalen die aantonen dat het volgend jaar beter moet gaan. Lees meer

Bureau Buitenhek maakt op aanvraag een analyse op maat met data van uw eigen werkgebied.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.