Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De sector investeert ondanks zorgwekkende financiën

Kinderopvangorganisaties zetten in op kwaliteit en verbeteringen. Door de zorgelijke financiële ontwikkelingen is er echter bijna geen investeringsruimte meer. De reserves waarop de sector teert zijn uitgeput. Mocht de vraag weer aantrekken, dan kunnen organisaties hierop niet meer inspelen. Investeringen in verplichte wijzigingen van het kabinet zijn bijna niet meer mogelijk. 'Organisaties dragen de sporen van de bezuinigingen van de overheid op de kinderopvangtoeslag en de werkloosheid onder ouders met jonge kinderen.’
De sector investeert ondanks zorgwekkende financiën
Foto: ANP XTRA

Dit blijkt uit het Brancherapport 2014 van Brancheorganisatie Kinderopvang en Waarborgfonds Kinderopvang. Het rapport schetst een financieel zorgwekkend beeld van de sector die tegelijk nog steeds massaal inzet op innovatie. ‘Ondernemers spelen in op wensen van ouders voor andere contractvormen, bieden opvang voor de nieuwe doelgroep van peuters en kiezen voor vernieuwende vormen van samenwerking met onderwijs en (jeugd)zorg’, schetst het rapport. Veel organisaties investeren meer dan de wettelijke eis in kwaliteit. Ze bieden medewerkers bijvoorbeeld extra opleiding en bijscholing.

Financiële positie

In de toekomst is er minder ruimte voor investeren, blijkt uit de financiën van kinderopvangorganisaties die aan het onderzoek meededen. Gemiddeld is het bedrijfsresultaat voor belastingen van de respondenten 150 duizend euro negatief. Organisaties hebben de bezuinigingen en werkeloosheid vooral opgevangen door in te teren op eigen vermogen. Brancheorganisatie Kinderopvang verwacht dat kinderopvangorganisaties dit niet veel langer kunnen volhouden. Daardoor is het niet mogelijk om extra te investeren wanneer de vraag naar kinderopvang weer aantrekt. Ook verwacht de brancheorganisatie dat kinderopvangorganisaties in de toekomst niet kunnen voldoen aan bijvoorbeeld nieuwe regelgeving rond luchtkwaliteit of de harmonisatie van de kindvoorzieningen.

Kinderopvangtoeslag

De slechte financiële positie komt onder andere door overheidsbezuinigingen. Het overheidsbudget voor kinderopvangtoeslag is enorm gedaald, waardoor ouders twee of drie keer zoveel zelf moeten inleggen voor opvang. In 2010-2011 maakte het kabinet 2,9 miljard euro vrij, terwijl ouders het in 2014 met slechts 1,8 miljard euro moeten doen. Ouders kiezen voor minder opvang, minder werken of stoppen met werken. Sinds 2010/2011 komen bijna 100 duizend kinderen minder naar de opvang. Dit jaar maakten 642 duizend kinderen gebruik van de opvang (ieder gemiddeld 627 uur tegen 785 uur in 2010-2011).

Faillissementen

Steeds meer kinderopvangorganisaties redden het niet: van 12 in 2010-2011 naar een recordaantal van 95 dit jaar. Ook is er minder werk. Het aantal vaste contracten is gedaald van 97 duizend (2010-2011) naar 76 duizend (2014). Brancheorganisatie Kinderopvang maakt zich zorgen en roept de politiek op om te investeren in de kinderopvang. Hun suggestie is om teveel bezuinigde bedragen bij het budget voor kinderopvangtoeslag te voegen.

Ben Düking en Ton van Ulden, de oprichters van kinderopvangorganisatie Catalpa, zien met lede ogen aan hoe de kinderopvangbranche wordt geteisterd door faillissementen en ontslagen. Hun eigen Catalpa is onder de naam Estro ook al failliet gegaan. De twee vinden dat het tijd wordt om de sector te redden met een nieuw pakket afspraken. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.