Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister werkt aan tegengaan faillissementsfraude

Minister Opstelten van Veiligheid & Justitie werkt aan wetgeving om faillissementsfraude te voorkomen. Dit antwoordt hij op Kamervragen naar aanleiding van de gang van zaken rondom het faillissement van Estro.
Minister werkt aan tegengaan faillissementsfraude
Foto: ANP

Minister Opstelten wil desgevraagd geen oordeel geven over het faillissement van Estro en de bonussen van de directie. ‘Het is niet aan mij, maar aan de curator en de rechter om deze specifieke praktijksituatie te beoordelen. Wel kan ik u in algemene zin meedelen dat er binnen de fraudepijler onder het programma “herijking van het faillissementsrecht” wordt gewerkt aan verschillende maatregelen om de bestrijding van faillissementsfraude te verbeteren.’

Bestuursverbod

Opstelten geeft aan dat er een nieuwe wettelijke regeling betreffende het civielrechtelijk bestuursverbod wordt geïntroduceerd. In de toekomst zal het doelbewust ‘paulianeus handelen’ door bestuurders (dat is het met voorbedachte rade voortrekken van een crediteur voor het doen van een betaling) in de aanloop naar een faillissement kunnen leiden tot een civielrechtelijk bestuursverbod. Opgelegde bestuursverboden zullen worden geregistreerd bij het Handelsregister. Daardoor wordt de betrokken bestuurder uitgeschreven. Voor de duur van het bestuursverbod – dit kan oplopen tot vijf jaar – kan hij geen bestuurder of commissaris bij een andere vennootschap worden. Daarmee wordt voorkomen dat hij opnieuw als bestuurder van een onderneming derden kan benadelen. Dat geldt uiteraard ook in doorstartsituaties.

De curator van het failliete Estro, Wouter Jongepier, is aan het onderzoeken of het mogelijk is om de uitgekeerde bonussen van de twee bestuursleden terug te vorderen. Bestuursvoorzitter Jean-Pierre Bienfait en financieel directeur Kris Geysels ontvingen in april een bonus over 2013. Vlak voor het faillissement keerde Bienfait nog eens 25.000 euro aan bonusgeld aan zichzelf uit. Lees meer >>

Bonus terugvorderen

Volgens de minister van Justitie is er nog wel een mogelijkheid om de bonus van Bienfait (voorheen bestuurder van Estro) terug te vorderen. Dit zou kunnen als deze bonus kan worden aangemerkt als ‘faillissementspauliana’ (volgens artikel 42 van de Faillissementswet). Mocht dit het geval zijn, dan kan de curator van Estro – die optreedt als de belangenbehartiger van de gezamenlijke schuldeisers – de rechtshandeling op basis waarvan de uitkering van de bonus plaatsvond vernietigen en het bedrag van de bonus terugvorderen.

Effectiviteit

Opstelten meldt dat daarnaast de faillissementsdelicten in het Wetboek van Strafrecht worden gemoderniseerd. Doel daarbij is de effectiviteit en de bruikbaarheid van het strafrechtelijk faillissementsrecht te verbeteren. Verder zullen in het aangekondigde wetsvoorstel tot versterking van de positie van de curator maatregelen worden opgenomen die curatoren zullen stimuleren om bij hun onderzoek naar de oorzaken van het faillissement meer nog dan nu het geval is aandacht te besteden aan mogelijke signalen van fraude en om, wanneer deze signalen aanwezig blijken te zijn, deze te melden. Daarbij is de gedachte dat de curator de eerste is om mogelijke fraudesignalen op te pikken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.