Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Meer zorgkinderen in de kinderopvang door transitie

In 2015 krijgen gemeenten de verantwoordelijkheid voor de hele jeugdzorg. Tegelijkertijd met deze 'transitie' wordt er gewerkt aan betere zorg voor jeugd en hun opvoeders die eerder en dichter bij huis plaatsvindt dan nu het geval is. Voor de kinderopvang kan dit betekenen dat er meer kinderen met een ontwikkelingsachterstand of een gedragsprobleem in aanmerking komen voor een plekje in de reguliere opvang. Kan de kinderopvang dit aan? En is het financieel haalbaar?
Meer zorgkinderen in de kinderopvang door transitie
Foto: ANP Photo

Expertisecentrum voor Jeugd Samenleving en Opvoeding, JSO, begeleidde de afgelopen jaren een aantal kinderopvang- en jeugdhulporganisaties in Zuid-Holland. Gezamenlijk onderzochten zij of de zorgkinderen die nu nog naar de dagbesteding gaan, volledig of voor een paar dagen per week in de kinderopvang kunnen worden opvangen. Zij gingen met elkaar in gesprek over samenwerking en voerden de daad bij het woord door twee kinderen uit de dagbehandeling te plaatsen in de kinderopvang. Tijdschrift BBMP besteedde in het november/decembernummer een artikel aan dit onderzoek.

Zorg in de buurt

Kinderopvang is niet alleen goedkoper dan jeugdhulp. De winst van zorgkinderen in de reguliere kinderopvang is vooral dat een zorgkind onderdeel uitmaakt van z’n eigen maatschappij. Kinderopvanglocaties maken onderdeel uit van de wijk waarin hij woont en de lijntjes met ouders kunnen daardoor kort blijven. De overheid wil af van jeugdhulp in gespecialiseerde instellingen, ver van de gewone wereld. De wens is om jeugdzorg te ‘normaliseren’.

Coaching on the job

Als kinderopvangmedewerker is het opvangen van een zorgkind niet iets wat je er zomaar even bij doet. Een kind met autisme of andere gedragsproblemen vraagt veel aandacht. Dat mag niet ten koste gaan van de zorg voor de andere kinderen. In Zuid Holland werden pedagogisch medewerkers in zowel de dagopvang, de peuterspeelzaal als de bso daarom gecoacht door een medewerker van de jeugd- en opvoedhulp. Deze coaching on the job is beide partijen goed bevallen.

Profiteren van de groep

JSO voerde, in opdracht van jeugdorganisaties Trivium-Lindenhof en Stek, een screeningsonderzoek uit naar wat kinderopvangorganisaties aankunnen en waar de grens ligt. Vanuit de kinderopvang deden Quadrant, SKOS en COKD mee. Uit het onderzoek blijkt dat de kinderopvangorganisaties hun deuren graag openen voor kinderen met ontwikkelings- of gedragsproblemen. Veel hangt af van of het kind kan profiteren van voorbeeldgedrag, kan functioneren in een groep en of het kan leren.

Warme overdracht

Voldoende tijd, ruimte en individuele aandacht zijn onmisbaar om zorgkinderen op te vangen, net als een warme overdracht en blijvend contact met de jeugdzorgorganisatie. Een intensief contact met ouders is bij zorgkinderen nog belangrijker dan bij andere kinderen. Het coachen on the job is een prettige manier voor pm’ers om een kind zo goed mogelijk te kunnen begeleiden.

Financiering

Een groot struikelblok is de financiering. Gezinnen waarin één of beide ouders niet werken, hebben geen recht op kinderopvangtoeslag. Voor hen is een plek in de kinderopvang onbetaalbaar. Andere knelpunten zijn kinderen met een te grote zorgvraag waardoor andere kinderen tekortkomen. Zover willen de kinderopvangorganisaties het niet laten komen.

Grenzen

Ineke Kogelman, manager kinderopvang bij Quadrant Kindercentra, is positief over  de resultaten. ‘We staan door het onderzoek veel meer stil bij onze grenzen: wat kunnen wij, enook: wat kunnen wij niet?’ Ze kwam erachter dat de zorgkinderen in het onderzoek geen nieuw type kind is, maar dat Quadrant deze kinderen al opvangt.

Wijkfunctie

Jo Hermanns, hoogleraar opvoedkunde aan de Universiteit van Amsterdam, durft in het artikel de voorspelling te doen dat over vijf jaar alle jeugdzorgactiviteiten plaatsvinden in en om het gezin en/of het netwerk van kinderen. De kinderopvang, die al een belangrijke wijkfunctie heeft, kan in dat geval rekenen op een sleutelrol.

Lees het volledige artikel van BBMP op jso.nl

6 REACTIES

  1. In het onderwijs hebben we samen naar school en in de kinderopvang zou elk kind wat een beetje anders is niet mogen komen?. Bekijk per kind wat je wel en niet kan bieden, welke hulp je eventueel extra nodig heb zeg niet direct nee! Waarom zou je b.v een kind van 2 wat in zijn ontwikkeling 1 is niet toelaten?. Bij ons op het dagverblijf zijn Bijzondere kinderen wel van harte welkom, per kind kijken we kan het in de groep wat kunnen we zelf en waar hebben we hulp bij nodig. Daarnaast is het belangrijk regelmatig overleg te hebben met de ouders. Ik maak mij er boos over als mijn bij voorbaat bijzondere kinderen uitsluit. Wij zijn kleinschalig en kunnen dit bieden wij willen goede persoonlijke, kleinschalige kinderopvang bieden een opvang die in beginsel toegankelijk is voor ieder kind,

  2. Lees alle reacties
  3. Het is inderdaad mogelijk op een gewone kinderopvang krijgen wij als ouders te horen. De kennis is meestal wel in huis, maar niet genoeg personeel want andere kinderen mogen er niet onder lijden dat jouw kind meer aandacht nodig heeft! Als je een zak met geld meeneemt zoals een rugzakje is het mogelijk om extra krachten in te zetten maar hoe kom je in deze tijd nog aan deze vorm van financiering?

  4. Voor de kinderen fijn om in een zo normaal mogelijke omgeving te kunnen zijn voor de groep en pm-er kan dit een extra belasting zijn. Er zou dan een extra kracht bij moeten. Het kan in de praktijk zeker wel. Ik ben werkzaam op een kdv waar kinderen met en zonder beperking samen opgroeien. Niks is onmogelijk met de juiste mensen!

  5. Ik vind dit ook zorgwekkend als de huidige groepsgrootte gehandhaafd blijft.
    2 Pm-ers op 14 peuters waarvan er enkelen gedrag- of ontwikkelingsproblemen hebben, is gewoon niet haalbaar.
    Zorgkinderen hebben specifieke begeleiding nodig en daar is op een volle groep helaas geen tijd voor als je wilt dat elk kind die dag voldoende aandacht krijgt. Of de meeste aandacht wordt opgeëist door de zorgkinderen, wat weer ten koste gaat van het welzijn van de hele groep.

  6. Ik ben ook bang dat de kinderopvang daar nog niet rijp voor is. Laat ze eerst het taalniveau van de beroepskrachten maar naar een voldoende niveau brengen, eventueel VVE implementeren en/of inspelen op alle andere ontwikkelingen die al gaande zijn of komen.
    Je ziet dat de kinderopvangbranche bereid is om nu alles naar zich toe te (gaan) trekken, om het voortbestaan van de branche ietwat te verzekeren, lijkt wel. En dat is prima, maar dat moet wel geleidelijk en goed doordacht gebeuren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.