Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nederland dreigt toppositie kinderopvang te verliezen

Nederland hoort in Europa tot één van de acht landen die voldoen aan de zogeheten Barcelona-doelstellingen, maar dreigt deze positie te verliezen. In de Barcelona-doelstellingen is afgesproken dat 90 procent van de kinderen vanaf drie jaar en 33 procent tot drie jaar terecht moet kunnen in de kinderopvang.
Nederland dreigt toppositie kinderopvang te verliezen
Foto: ANP Photo

In 2020 moet 75 procent van de Europese bevolking actief zijn op de arbeidsmarkt. Dit hebben de lidstaten van de EU in 2002 afgesproken. Maar nu dreigt de EU dit percentage niet te gaan halen. De slechte toegankelijkheid van de kinderopvang in veel lidstaten wordt als een belangrijke oorzaak gezien.

Arbeidsparticipatie

‘De lidstaten moeten echt aan de slag als ze de afgesproken arbeidsparticipatiegraad van 75 procent willen halen. Kinderopvang moet niet als een kostenpost worden beschouwd, maar als een investering in de toekomst’ aldus vicevoorzitter Viviane Reding, commissaris voor Justitie, Grondrechten en Burgerschap. De EU roept lidstaten dan ook op om te investeren in toegankelijke kinderopvang.


Nederland

Hoewel deze boodschap niet direct aan het adres van Nederland gericht is, moet ons land wel uitkijken de positie die we nu hebben niet kwijt te raken. Naast Nederland voldoen

België, Denemarken, Spanje, Frankrijk,  Zweden, Slovenië en het Verenigd Koninkrijk aan beide doelstellingen. Maar Nederland levert vooral snel in als het gaat om de toegankelijkheid van kinderopvang voor kinderen vanaf drie jaar.


Veel kinderen, minder uren

Als het gaat om de toegankelijkheid behoort Nederland vooralsnog tot de beterpresterende landen van Europa. Alleen Denemarken ving in 2011


in de formele kinderopvang meer kinderen op onder de drie jaar  dan Nederland. In 2010 ving Nederland net zo veel kinderen onder de drie jaar op als Zweden. Een belangrijke kanttekening is wel dat als je uitgaat van het aantal uren in de opvang, Nederland een veel minder groot bereik heeft dan gemiddeld in Europa. In de bso is dit verschil nog groter. Ook hier heeft Nederland een groot bereik onder de kinderen, maar dan wel voor minder uren per week.

Pensioenkloof
Een andere studie van de EU wijst uit dat de pensioenkloof tussen mannen en vrouwen gemiddeld over alle lidstaten 39 procent bedraagt. De verschillen binnen de EU zijn groot. Luxemburg en Duitsland zijn uitschieters met een pensioenkloof van 47 en 44 procent. Ook in Nederland is de kloof iets boven het gemiddelde met 40 procent, al geldt dit vooral voor moeders met kinderen. Het pensioen van vrouwen zonder kinderen doet niet veel onder voor het pensioen van mannen.

Bekijk hier het persbericht van de EU en, helemaal onderaan het document de cijfers.

1 REACTIE

  1. De kop van dit artikel zette mij op het verkeerde been. Toegankelijkheid uitgedrukt in aantallen kinderen. Vast ook gebaseerd op de cijfers van de belastingdienst. Wat voor toppositie hebben we het dan over? Heel veel kinderen die heel weinig gebruik maken van formele opvang. Waarbij neem ik aan ook gastouderopvang is meegerekend.
    Volgens wereldwijd onderzoek valt op die toppositie als het gaat om Early Education nog wel wat af te dingen http://www.lienfoundation.org/pdf/publications/sw_report.pdf
    Betaalbaarheid 10e , Kwaliteit 7e, Beschikbaarheid 20e van 45 landen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.