Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Blog De Orde: ‘Negatief studie-advies voor mannelijke pw-student’

'Ze vertelden hem dat de kwestie Robert M veel gedoe heeft veroorzaakt.'
Ze wilden hem waarschuwen omdat sommige ouders niet willen dat hun kind door een mannelijke pm'er verzorgd wordt.
Ze wilden hem waarschuwen omdat sommige ouders niet willen dat hun kind door een mannelijke pm'er verzorgd wordt.

Kinderopvang een vrouwenberoep? Dat is net zo’n vreemd vooroordeel als ‘vaders zijn niet nodig in de opvoeding’. De Orde is van mening dat mannen júist nodig zijn in de kinderopvang!  We kregen recentelijk een verhaal te horen dat ons enorm heeft verrast, of beter: geshockeerd. Een jongen van 16 meldt zich aan bij een ROC om de PW3 opleiding te gaan volgen. Na de aanmelding kreeg hij te horen dat er een extra gesprek plaats zou vinden. De reden: hij is een jongen. Nee, dit is geen grapje en het is niet dramatischer gemaakt, dit is écht zo gegaan. De jongen kreeg te horen: ‘Je moet weten dat de kwestie Robert M enorm veel gedoe heeft veroorzaakt in de kinderopvang. Daarom hebben wij een extra gesprek waarin wij ook jongens waarschuwen voor dit werk, om hen te beschermen.’ Er zijn, zo liet de betreffende mevrouw van het ROC weten, ouders die het onacceptabel vinden dat een jongen met hun kind in aanraking komt. En er zijn jongens die weggestuurd worden door de stage-instelling, nadat ouders zich richting de directie uitspreken over hun zorg. Met andere woorden, de jongen zou dankbaar moeten zijn dat dit ROC deze extra  jongensscreening doet.

 


‘Een monsterlijke pm’er in Amsterdam mag nooit de oorzaak zijn van een taboe op mannen in de kinderopvang’

 

Wij konden onze oren niet geloven. Hebben we hier niet te maken met seksediscriminatie?  Bij navraag bleek dat dit geen landelijk ROC beleid was, maar dat het hier gaat om een initiatief van de betreffende ROC-locatie zelf. Het deed bij ons de nodige vragen naar rijzen. Want blijkbaar zijn er dus organisaties die de mannelijke stagiaires ‘anders’ zien en behandelen dan vrouwen op de werkvloer.

Maar ons werkveld moet toch blij zijn met mannen in het werkveld? En het is toch de bedoeling dat wij onze stagiaires op dezelfde manier opleiden, met even veel zorg en zonder onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen? Wij hebben een dienstbaar beroep, maar toch niet zo dienstbaar dat wij een werknemer/stagiaire weg sturen omdat een ouder dat van ons ‘eist’? Iedereen weet toch hoe belangrijk mannen in ons werkveld zijn? Omdat ze kinderen op een ‘andere manier’ de wereld laten zien dan vrouwen. Omdat mannen nét zo zorgzaam en integer kunnen zijn in onze branche? Mannen hebben een andere benadering naar kinderen toe dan vrouwen, en zijn een verrijking voor een team wanneer deze vooral uit vrouwen bestaat. Uit onderzoek blijkt al langer dat mannen een positieve invloed op de ontwikkeling van kinderen hebben. Onderzoek heeft dat ook uitgewezen.

Juist de combinatie van mannen en vrouwen in de kinderopvang zien wij als een ‘rijkdom’ voor  opgroeiende kinderen.

Geef je mening. Heb jij ook wel eens dergelijke verhalen gehoord? Reageer hier >>

Een monsterlijke mannelijke pm’er  in Amsterdam, die de naam ‘pedagoog’ nooit mag dragen, zou niet de oorzaak moeten zijn dat mannen in de kinderopvang taboe zijn. Iedere stagiaire verdient een zorgvuldige intake, een intensieve begeleiding en een goede bescherming.  En als instellingen een stagiaire zien als ‘noodzaak’ en tevens mannelijke stagiaires weren of wegsturen omdat de ouders daarom vragen, dan verdienen zij het niet een leerbedrijf te zijn. Als wij om deze reden mannen gaan weren in de kinderopvang, dan zijn wij drie stappen terug in de tijd. De meeste mannen in de kinderopvang zijn goede pm’ers en verdienen een hart onder de riem, net als hun vrouwelijke collega’s.

 

Tja, hoe zou het nu aflopen met de jongen van zestien die zich heeft aangemeld bij het ROC? Wil hij nog aan de opleiding beginnen na zijn ‘waarschuwingsgesprek’ op zijn nieuwe school? Is hij dapper in wat hem te wachten staat in onze branche? Wij hopen dat hij de juiste mensen tegen gaat komen. Mensen die hem ondersteunen, stimuleren en waarderen in de keuze die hij gemaakt heeft de kinderopvang in te gaan. Jongens die het lef hebben toch nog te kiezen voor deze richting verdienen eerder een pluim dan een waarschuwing!

Inzien dat mannelijke pm’ers belangrijk zijn, is stap 1. Maar wat als het niet lukt om mannelijke collega’s te vinden? Hoe schadelijk is dit voor de kinderen? Je leest het hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.