Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Blog Sanne van der Meij – Goedkope opvang

Kinderopvang in Duitsland is goedkoop. Hoe goedkoop precies, daar was ik wel nieuwsgierig naar. Daarom heb ik op mijn kita gevraagd of er misschien een overzichtje is van de kosten die ouders vergoed krijgen. Ik moest echt een aantal keer goed kijken; hè, echt waar? Is dit het bedrag dat je moet betalen? Dat is echt heel weinig..
Blog Sanne van der Meij - Goedkope opvang

Zoals je in de afbeelding ziet, kun je in Duitsland kiezen of je 5, 7, 9 of meer dan 9 uren afneemt.  De meeste ouders hier nemen rond de 7 uur af. Als je wilt dat je kind ontbijt krijgt op de kita (ook heel gebruikelijk) kies je voor een 9-urig contract.

De kosten die genoemd zijn, zijn per maand. Maandelijks betaal je dus, als je een jaarinkomen van 22.500 euro hebt, en je neemt 7 uur af, 31 euro. 31 euro per maand en je kind breng je dan 5 dagen. (Het is hier heel gewoon dat een kind vijf dagen naar de kita gaat) Dus voor vier hele weken in de maand, betaalt een ouder 31 euro. Ik was er stil van..

Eigen bijdrage voor eten

Uiteraard moeten ouders die meer verdienen, meer betalen. Het maximum bedrag dat ouders moeten bijdragen bedraagt 466 euro. (dit geldt per één kind). 466 euro kinderopvang voor de hele maand en je kind wordt vijf dagen per week opgevangen. Ik denk dat heel wat gezinnen in Nederland meer betalen voor hun kind, terwijl het maar drie dagen in de week wordt opgevangen. Ik vergeet erbij te zeggen dat er apart een bedrag wordt betaald voor het eten op de kita. Dit eten houdt in; ontbijt, warme maaltijd tussen de middag en tussendoortjes. Bij mijn kita komt dat bedrag neer op zo’n 23 euro per maand. Komt neer op 54 euro kinderopvangbijdrage..

Gratis vanaf drie jaar

In Berlijn geldt ook nog eens de regel dat iedereen vanaf 3 jaar, gratis naar de opvang mag. Ouders hoeven dan alleen maar een bedrag voor het eten te betalen. De overheid wil stimuleren dat kinderen met de Duitse taal in aanraking komen, voordat zij naar school toe gaan, ongeacht hun sociale status.  Kinderen gaan rond hun zesde jaar naar school, dus drie jaar lang verblijven zij gratis op de kita.

En Nederland dan?

Het heeft me aan het denken gezet. Ik heb er dágen over na gedacht.. Ik heb hier Nederlandse ouders horen zeggen dat ze best wat meer willen betalen voor de opvang. Ze vinden het een schijntje wat ze moeten bijdragen. Ik weet ook dat kinderen hun eigen luiers meenemen naar de kita en dat er voor uitjes een bijdrage wordt geleverd. Leden van de oudercommissie organiseren activiteiten voor extra geld voor een groep, bijvoorbeeld door verkoop van cakejes of een lentefeest. Maar toch, er zijn stiften, er is papier en lijm, er zijn boekjes en spelletjes, meubels, dekbedden, toiletten, noem maar op. Je kunt zeggen dat kinderen niets te kort komen De vraag is natuurlijk welk bedrag per kind wordt uitbetaald aan de kita door de Duitse staat.

En toch blijft één vraag maar steeds bij me opkomen; hoe kan het dat het in Nederland zoveel duurder is?

Helaas moet ik dat antwoord schuldig blijven.

Sanne van der Meij houdt weblogs bij van haar tijdelijke diensverband in een Duits kinderdagverblijf. Lees hier haar eerste weblog ‘Kita’ >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.