Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Blog Laura Minderhoud – Duurzaam eten; lekker en gezond!

Het is vrijdag 10 oktober 2014, nationale Dag van de Duurzaamheid. Op internet staan prachtige voorbeelden van duurzame acties die met voedsel te maken hebben.
Blog Laura Minderhoud - Duurzaam eten; lekker en gezond!

Aansprekend voorbeeld is het duurzame restaurant waar je vandaag een biologische, duurzame maaltijd met houtblokken mag betalen (1 houtblok is 1 euro). De houtblokken worden gebruikt in de houtgestookte fornuizen. Verder houden vele moestuinen en groente kwekende buurtverenigingen open dag waarbij ze lekkere maaltijden bereiden. Bij eetproject Hotspothutspot in Rotterdam worden wekelijks, met overgebleven producten van de voedselbank en zelfgekweekte groenten, duurzame en goedkope maaltijden aangeboden. Deze zijn klaargemaakt voor en door de buurt. Bij het kiezen van de dagelijkse maaltijd en tussendoortjes kan er nog veel gedaan worden om bij te dragen aan een duurzame samenleving.

Duurzame levensstijl

Vrijdag is bij ons thuis restjesdag, dus een duurzame dag. Voor Isa, drie-en-een-half, is het altijd feest als we een heerlijke fruitsalade maken van al het fruit dat al lang ligt. Samen zitten we aan de keukentafel met al het fruit om ons heen. We kijken welk fruit er is en bespreken wat we gaan doen en wie wat doet. Vol aandacht verdeelt Isa opgewekt de stukken fruit over twee bakken. Straks lekker fruit eten en daarna het wat verschrompelde of niet zo mooie fruit naar Puk en Muk brengen, de kippen van de kinderboerderij. Vrijdag is zo erg gezellig, lekker, duurzaam en goed voor de portemonnee. Ondertussen leert Isa, als vanzelfsprekend, een goede en gezonde manier van omgaan met voedsel en ontwikkelt zij een duurzame levensstijl.


‘Zelf fruit kweken zou in de kinderopvang een echte win-winsituatie kunnen opleveren.’

Fruitige buitenruimte

Zelf fruit kweken zou in de kinderopvang een echte win-winsituatie kunnen opleveren. Er kan genoten worden van vers fruit van eigen bodem. De kinderen kunnen van dichtbij de hele jaarlijkse cyclus van bloeien, groeien en oogsten als vanzelfsprekend meemaken. Groot is elk jaar weer de vreugde van het verzorgen van de planten, het water geven, zelf fruit plukken en opeten. Het gezamenlijk fruit eten stimuleert kinderen om gevarieerd fruit te proeven en zo nieuwe smaken te leren kennen. Fruit eten wordt vanzelfsprekend. Bij een goede fruitoogst is het zelfs mogelijk dat er tijdelijk wat minder fruit gekocht hoeft te worden.

Nu fruit planten, vele jaren plezier!

Oktober en november zijn bij uitstek geschikt om struiken en bomen te planten. De planten kunnen in de winter goed aanslaan en geven volgend jaar al hun eerste fruit. Denk eens aan kindvriendelijke doornloze bessenstruiken als de rode of witte aalbes. De framboos (vele soorten) en de Japanse wijnbes zijn ook heerlijk voor kinderen om zelf van te plukken en te eten. Mooi voordeel voor ouders en pm’ers: van deze fruitsoorten krijgen de kinderen bijna geen vieze vingers! Is er nog plaats voor een appel- of pruimenboom? Bij weinig ruimte kan aan een leiboom worden gedacht. Ook duurzaam: bomen en struiken vragen weinig onderhoud, gaan jaren mee, geven schaduw en veel speelplezier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.