Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beroepsverbod kinderopvang geldt ook over de grens

Medewerkers in de kinderopvang die vanwege een overtreding hun vak niet meer uit mogen oefenen in Nederland, kunnen dat straks ook niet meer in andere Europese landen. Er komt een Europees waarschuwingssysteem.
Het Europese systeem moet er ook voor zorgen dat diploma's
Het Europese systeem moet er ook voor zorgen dat diploma's

Het waarschuwingssysteem voor Europa registreert mensen die uit hun vak zijn ontheven in de zorg, het onderwijs en de kinderopvang. Als voorbeeld noemt minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker een leraar die zijn handen niet thuis kon houden en daarom is ontslagen. Vooralsnog kan deze leraar in bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk gewoon weer aan de slag. Maar met het nieuwe systeem krijgen landen binnen de EU proactief een seintje.

Robert M.

Robert M, de oud-pedagogisch medewerker die verantwoordelijk is voor de Amsterdamse zedenzaak, was met dit systeem wellicht eerder in beeld geweest bij Justitie. Kinderdagverblijf Het Hofnarretje in Amsterdam nam M. nietsvermoedend in dienst als pedagogisch medewerker op de verticale groep. Maar Robert M. was in Duitsland al in 2003 veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf toen hij werd betrapt op het bezit en verspreiden van kinderporno. Hij werkte toen als vrijwilliger op een kinderdagverblijf in Heidelberg. Met het Europese waarschuwingssysteem was Robert M. in Nederland nooit meer aan de slag gegaan in de kinderopvang.

Jansen Steur

Een bekende zaak buiten de kinderopvang is die van neuroloog Jansen Steur. Hij wordt ervan verdacht verkeerde diagnoses te hebben gesteld en onnodige operaties te hebben uitgevoerd met als gevolg blijvend letsel bij patiënten. Desondanks kon hij ook in Duitsland als neuroloog aan de slag. Deze zaak heeft tot veel discussie geleid over een betere grensoverschrijdende informatie-uitwisseling tussen landen.

Diploma over de grens

Minister Bussemaker legt op BNR Nieuwsradio uit dat het Europese waarschuwingssysteem er ook is om beroepskwalificaties over de grens eenvoudiger te laten erkennen. Vanwege de verschillen tussen de eisen die lidstaten stellen aan beroepskwalificaties is het erkennen van een Nederlands diploma nu vaak een omslachtig proces. Via een elektronische procedure kunnen inwoners van de EU beroepskwalificaties die zij in één van de lidstaten hebben behaald laten erkennen in een andere lidstaat. Daarmee wil Bussemaker de mobiliteit binnen de EU vergroten.

Er moet nog over het wetsvoorstel van Bussemaker worden gestemd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.