Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tips voor pm’ers: nieuwe richtlijn bij scheiding ouders

Als ouders scheiden kan dit een enorme impact op het kind in je groep hebben. Daarom is het belangrijk om in goed contact met de ouders te blijven. Deze tips uit de nieuwe richtlijn 'Scheiding en problemen van jeugdigen' kunnen hierbij helpen.
Als ouders scheiden kan dit een enorme impact op het kind in je groep hebben.
Als ouders scheiden kan dit een enorme impact op het kind in je groep hebben. - Foto: Free Images
  • Stel je op de hoogte van de mate van complexiteit van een ouderlijke scheiding en eventuele volgende wisselende gezinssituaties door de richtlijn te lezen en kennis te nemen van de verschillende literatuurverwijzingen. Weet dat een veranderende gezinssituatie betekent dat de ouders nieuwe rollen gaan vervullen en dat een jeugdige met stiefouders te maken kan krijgen. Deze volwassenen samen moeten goede afspraken en regelingen maken over de opvoeding. Houd in de omgang met jeugdigen in scheidingssituaties rekening met de relatieproblemen die er tussen de ex-partners kunnen spelen.

Waar ben jij als pm’er alert op als ouders gaan scheiden? En heb je het hier ook met hen over? Reageer hier >>

  • Stimuleer ouders door hen altijd allebei uit te nodigen voor een gezamenlijk gesprek in het belang van hun kind, en door hen te betrekken bij de (keuze voor) hulp. Dit doe je door: ouders te informeren over wat scheiding of langdurige ruzie voor gevolgen kan hebben voor hun kinderen, oplossingsgericht te werken en de regie zo veel mogelijk bij de ouders te leggen, met ouders en jeugdige samen doelen te stellen en te besluiten hoe de begeleiding het beste aansluit bij wat zij nodig hebben, ouders te wijzen op hulpverlening voor hun eigen (mentale) problemen.
  • Communiceer in je begeleiding aan ouders: de noodzaak en de mogelijkheden om te leren ruzies en conflicten te beheersen, de wijze waarop informatie wordt gedeeld en wie welke besluiten mag nemen in de hulpverlening. Leg uit dat het voor jeugdigen belangrijk is dat ouders niet in hun bijzijn ruzie maken. Wijs de ouders er verder op dat het belangrijk is om gezamenlijke afspraken te maken. Leg daarnaast uit dat de zorg zich primair richt op het kind en dat alle inzet vanuit dat uitgangspunt plaatsvindt.
  • Wees bij conflictueuze scheidingssituaties extra alert op signalen van kindermishandeling en huiselijk geweld. Pm’ers moeten goed met zulke signalen om kunnen gaan. ‘Vooral signalen van verwaarlozing worden vaak gemist’.
  • Raad eventuele stiefouders aan niet te snel de ouderrol op zich te nemen.

Vechtscheidingen komen helaas steeds vaker voor. Hoe ga jij hier als professioneel opvoeder mee om? Kenniscentrum JSO geeft hier tips >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.