Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Betere handhygiëne vermindert infecties niet

De kinderopvang moet voldoen aan allerhande hygiëneregels, maar een proef waarin pm'ers vaker en beter hun handen moesten wassen, leidde niet tot een afname van infecties bij kinderen. Dit is de opmerkelijke uitkomst van een proef op 71 kinderdagverblijven in de regio Rotterdam, Gouda en Leiden.
Een proef met een betere handhygiëne leidde niet tot de gewenste en te verwachten resultaten.
Een proef met een betere handhygiëne leidde niet tot de gewenste en te verwachten resultaten. - Foto: ANP Xtra

Voor het programma ‘Heel gewoon, handen schoon’ werden extra handzeep, handalcohol, crème en papieren handdoekjes ter beschikking gesteld aan kinderdagverblijven. Pedagogisch medewerkers werden getraind en er was voorlichtingsmateriaal beschikbaar. In de kinderdagverblijven hingen stickers en posters om de pm’ers aan de proef te herinneren.

Verschonen van een luier

Hoewel de handhygiëne van de deelnemende kinderdagverblijven sterk verbeterde, nam het aantal infecties op de groep niet af. Pm’ers wasten op 59 procent van de voorgeschreven momenten hun handen, bijvoorbeeld na het verschonen van een luier of na wc-bezoek, na het afvegen van snotneuzen en voor het bereiden van eten. In de controlegroep deed 44 procent dit. Ouders van 545 kinderen stuurden elke twee weken informatie op over eventuele voorgekomen verkoudheden en diarree.

‘Eigenlijk moeten pedagogisch medewerkers bananen wassen’, schrijft kwaliteitsmedewerker Corine Hülsman in een kritische blog. ‘Ik vraag me af hoeveel ouders dit thuis doen. Je moet het ook maar net weten. Dit is slechts één detail uit een flink pak wettelijke voorschriften. Een collega aan het bureau tegenover me vraagt me of we kiwi’s niet beter kunnen stofzuigen. We worden er duidelijk een klein beetje giechelig van. Lees haar weblog >>

Diarree

Het aantal infecties van kinderen op dagverblijven die aan de proef meededen en de zogenoemde controlegroep verschilde nauwelijks van elkaar. Het aantal diarree-gevallen was 3,0 per kindjaar bij de proefkinderdagverblijven en 3,4 in de controlegroep. Verkoudheid kwam zelfs vaker voor op de dagverblijven die deelnamen aan de proef: 8,2 versus 7,4 keer per kindjaar.

Besmetting

De initiatiefnemers van de proef, de GGD Rotterdam-Rijnmond en de Erasmus Universiteit Rotterdam, zoeken nu naar een verklaring voor deze uitkomsten. Het vermoeden is er dat de handhygiëne toch nog onvoldoende was of dat andere besmettingsroutes een rol spelen. De onderzoekers pleiten ervoor nieuwe interventies grondig te onderzoeken voor ze op grote schaal worden geïmplementeerd.

Kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan, zijn twee keer zo vaak ziek als kinderen die daar niet heengaan. Vooral kinderen onder de twee jaar lopen risico. Hiervoor waarschuwde Remko Enserink van het RIVM onlangs. Hij noemt de impact van buikgriep die gerelateerd is aan kinderopvang aanzienlijk. De branche reageerde vrij kritisch op dit onderzoek >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.