Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderen zien huishoudelijke chemicaliën als speelgoed

Er gebeuren nog altijd te veel ongelukken met huishoudmiddelen, vinden Veiligheid NL en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Daar zijn ook vaak kinderen bij betrokken. Met een campagne proberen de organisaties ouders en andere opvoeders te overtuigen van de gevaren.
Jaarlijks gebeuren er 7500 ongelukken met huishoudelijke middelen en doe-het-zelf producten.
Jaarlijks gebeuren er 7500 ongelukken met huishoudelijke middelen en doe-het-zelf producten. - Foto: Free Images

Vaatwastabletten met zo’n mooie rode bal erin, wij weten wat de functie is van zo’n tablet, maar kinderen kunnen denken dat het kleurrijke blokken zijn om mee te spelen. En als de pop dorst heeft, dan ligt er vast nog wel ergens een fles bleek om te geven. Het is een misvatting, zeggen VeilgheidNL en de NVWA, dat kinderen geen interesse hebben in een pot verf of een fles bleekmiddel. Kinderen zien dit materiaal, ook vanwege de felle kleuren, vaak als speelgoed.

Doe de test

Ouders en opvoeders kunnen samen met hun kind vanaf 1 jaar een testje doen die speciaal voor de campagne in het leven is geroepen. De test is in vijf leeftijdscategorieën te maken: voor 1,2,3,4 en 4+ jaar. Er komen steeds twee plaatjes in beeld: van speelgoed en van een huishoudelijk product. Welke van de twee producten valt het meest in de smaak? De gemiddelde scores van de test tonen aan dat blokken het in 82 procent van de gevallen afleggen tegen een knalgele fles bleekmiddel. Tot nu toe blijkt uit de test dat 51 procent van de kinderen vaker kiest voor huishoudchemicaliën dan voor speelgoed.

Nieuwsgierig naar de score van jouw (opvang)kind? Doe de test >>

Spoedeisende hulp

Jaarlijks gebeuren er 7500 ongelukken met zulke middelen en doe-het-zelf producten, zoals een pot verf, stellen VeiligheidNL en de NVWA. Zo’n 1700 mensen moesten naar de spoedeisende hulp van een ziekenhuis. In 360 gevallen ging het om een kind jonger dan vijf jaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.