Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wisselend team vergroot kans op zieke kinderen

Kinderen komen op het kinderdagverblijf meer in aanraking met bacteriën dan wanneer ze thuis zijn. Dat is natuurlijk logisch, want een kind ontmoet op het kinderdagverblijf veel kinderen en pedagogisch medewerkers. Als teams niet teveel wisselen en ouders hun kind bij ziekte altijd thuishouden, voorkomt dat veel buikgriep en diarree bij kinderen. Dit ontdekten onderzoekers van het RIVM en het NIVEL.
Wisselend team vergroot kans op zieke kinderen
Foto: ANP Xtra

Het RIVM wilde wel eens weten of het idee dat kinderen die naar de kinderopvang gaan vaker ziek zijn, klopt. Hier is nog weinig onderzoek naar gedaan. Onderzoekers van het RIVM doken daarom kinderdagverblijven in om hun bevindingen te vergelijken met gegevens die het NIVEL verzamelde in huisartspraktijken. Ze keken naar buikgriep of diarree, met of onder braken, misselijkheid of koorts.

Dieren en zandbakken

De cijfers tonen duidelijk aan dat kinderen die naar de kinderopvang gaan meer kans hebben op buikgriep of diarree. Die kans is 40 procent groter. Vooral kinderen onder de twee jaar lopen meer risico: zij gaan 70 procent vaker naar de huisarts dan kinderen die thuisblijven. Dieren en zandbakken zijn grote besmettingsbronnen. Dat is natuurlijk niet meteen een reden om die de deur uit te zetten, maar het is wel goed om rekening te houden met een goede hygiëne als er dieren of een zandbak zijn.

Thuisblijven

Teams die vaak wisselen van samenstelling blijken ook een risico te zijn. Als pedagogisch medewerkers te vaak wisselen tussen groepen, dragen zij veel bacteriën met zich mee die ze op andere kinderen kunnen overdragen. Een andere bepalende factor is dat kinderdagverblijven de regels voor zieke kinderen strikt toepassen. Is een kind ziek, dan moet hij of zij thuisblijven. Dat leidt tot minder besmettingen en huisartsbezoeken.

Regels strikt toepassen

Gé Donker, NIVEL-onderzoeker en huisarts: ‘Gebrekkige hygiëne is niet de belangrijkste reden dat kinderen op kinderdagverblijven vaker ziek zijn. Andere factoren hebben meer invloed, zoals of ouders zieke kinderen thuis moeten houden of dat medewerkers veel wisselen tussen groepen’. Zij roept ouders daarom op om hun zieke kind altijd thuis te houden en kinderdagverblijven om hier altijd strikt in te zijn. Het RIVM deed onderzoek in een netwerk van 100 kinderdagverblijven en bij een groep van 8500 gezinnen met jonge kinderen.

Kinderopvang is juist goed

Kinderen die al voor hun 2,5de jaar naar de kinderopvang gaan, krijgen later minder last van infectieziektes. Blootstelling aan ziekteverwekkers is onontbeerlijk. Dit zegt Taco Kuijpers, hoogleraar kinderimmunologie in het AMC . Hij vindt het noodzakelijk dat immuuncellen worden getraind. Dat kan goed in de kinderopvang. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.