Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voetjes tussen spaken serieus probleem

Zeven kinderen belanden er per dag op de spoedeisende hulp doordat ze met hun voetjes tussen de fietsspaken komen. Fabrikanten, ziekenhuizen en verzekeraars willen dit typisch Nederlandse probleem aanpakken. Te beginnen met een onderzoek van het Erasmus MC naar de oorzaken van de ongelukken. 'Waan je kind niet veilig met alleen een fietszitje'.
Voetjes tussen spaken serieus probleem
Foto: ANP

Veiligheid.nl heeft al een campagne lopen, ‘Veilig Achterop’ om te waarschuwen voor de gevolgen van spaakverwondingen. Ouders zijn zich volgens de stichting onvoldoende bewust van de risico’s. Voetriempjes zijn defect of worden gewoon niet gebruikt. De Europese norm voor spaakafscherming is een richtlijn, geen verplichting.

Onderzoek

‘We willen weten waarom het zo vaak mis gaat, terwijl het eigenlijk gemakkelijk te voorkomen is’, zegt Rudi Buis van de Bond van Verzekeraars. Naar aanleiding van het onderzoek van het Erasmus MC, gaan producenten en fietsenmakers kijken hoe ze hun producten moeten aanpassen om ze veiliger te maken. Het plan is ook om nog dit jaar een bewustwordingscampagne te starten.

Kinderen worden steeds vaker met de auto naar school gebracht, omdat ouders het gevoel hebben dat het te gevaarlijk is om ze met de fiets of lopend op pad te sturen. Lees meer

Blote beentjes

Bij de Fietsersbond zijn ze ook bekend met het ‘spakenprobleem’. In de Volkskrant zegt persvoorlichter Arien de Jong: ‘Kleine kindjes die zonder enige vorm van bescherming achterop zitten. Vooral in de zomer. Dan zie je die blote beentjes, die sandaaltjes. Ouders denken bij heel veel dingen: dat overkomt mij niet. Nou is dat gelukkig vaak ook zo. Maar een voetje tussen de spaken komt wel heel veel voor.’

Verwonding

Het probleem is groter dan zeven opnames op de spoedeisende hulp per dag. Het gaat om 2800 kinderen die in een jaar tijd op de spoedeisende hulp belanden. In vier op de vijf gevallen is er sprake van een spaakverwonding. In het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis heeft zeker de helft van de kinderen een forse wond, zwelling en soms een fractuur. In totaal gaat het om 1,9 miljoen euro zorgkosten per jaar. Dat komt neer op zo’n 650 euro per slachtoffer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.