Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zorgen over luchtkwaliteit kinderdagverblijven Groningen

Acht kinderdagverblijven die binnen een straal van 300 meter komen te liggen van een nieuw deel van de Groningse ringweg, lopen gevaar. Kinderarts Pieter Sauer van het UMCG en het Longfonds uiten in een open brief hun zorgen over de gevolgen van luchtvervuiling op de gezondheid van kinderen.
Zorgen over luchtkwaliteit kinderdagverblijven Groningen
Foto: ANP

Volgens een richtlijn van het RIVM en de GGD mag een school niet gebouwd worden binnen een straal van 300 meter van een snelweg. In de Wet kinderopvang is er niks opgenomen over een maximale afstand tussen snelweg en kinderopvanglocatie. De GGD controleert hier dan ook niet op. Dit bevestigt een woordvoerder van de GGD.

Scholen en zorgcentra

Als de nieuwe weg in Groningen er komt, liggen er niet alleen acht kinderdagverblijven binnen de straal van 300 meter, maar ook zestien scholen en vier zorginstellingen. De kinderarts en het Longfonds vinden dat de gemeente de plannen voor de nieuwe weg moet herzien om te voorkomen dat kinderen en ouderen gezondheidsrisico’s lopen.

Astma

Veelvuldig blootstaan aan uitlaatgassen vergroot de kans op astma. Ook zouden er meer kinderen met een laag gewicht worden geboren in een omgeving waar de moeder veel in aanraking komt met uitlaatgassen en fijnstof. Kinderen zijn gevoeliger voor fijnstof dan volwassenen. Toch is er geen norm voor kinderen bekend. De verwachting is wel dat de algemene norm over 10 jaar strenger zal worden.

Metingen

De nog te bouwen snelweg in Groningen zal er dan zeker liggen. Alleen al daarom pleit Sauer ervoor om de normen voor het bouwen van de weg te verhogen. Ook stoort het hem dat er nooit metingen zijn verricht van concentraties fijnstof en elementaire deeltjes. ‘Het ontbreken van deze metingen maakt het onmogelijk te bewijzen dat de modellen van Rijkswaterstaat valide zijn.’

2 REACTIES

  1. In dit specifieke geval gaat het om mogelijke fijnstofoverlast. Fijnstof kun je op diverse manieren meten. Je kunt fijnstof meten in µg per m3 en je kunt het aantal deeltjes tellen per m3. De gravimetrische apparatuur om µg per m3 te meten kost duizenden euri en is om die reden veelal te kostbaar. Je hebt ook Dylos fijnstofmeters die ‘slechts’ enkele honderden euri kosten. Dit zijn zogenaamde deeltjestellers. Deze meters zijn uitermate geschikt om indicatieve fijnstofmetingen te doen. TNO heeft dit vorig jaar aangetoond met diverse metingen op kinderdagverblijven.

  2. Lees alle reacties
  3. Als je streeft naar een gezond binnenklimaat is het belangrijk dat je bewust bent van de luchtkwaliteit gedurende de dag. Deze bewustwording realiseer je door een CO2 indicator te plaatsen. Bewustwording zal leiden tot het tijdig nemen van maatregelen om te voorkomen dat de CO2-concentratie te ver oploopt. Als men is aangewezen op natuurlijke ventilatie is het belangrijk dat je weet wanneer je ramen en luchtroosters moet openzetten. Indien gebruik wordt gemaakt van een mechanisch ventilatiesysteem, dan waarschuwt een CO2 indicator wanneer onderhoud nodig is, zoals het tijdig vervangen van de filters.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.