Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Regels ontslagrecht veranderen in 2015

Het kabinet wil het ontslagsysteem eenvoudiger maken. Komen werkgever en werknemer er samen niet uit, dan zal voortaan een vaste ontslagroute gelden bij het UWV of de kantonrechter. Nieuw is ook dat ontslagen werknemers straks recht krijgen op een transitievergoeding. Marjolein Kruijs, advocaat arbeidsrecht Pellicaan Advocaten & Adviseurs legt uit.
Regels ontslagrecht veranderen in 2015

Het wordt, met de nieuwe regels in het ontslagrecht, straks nog lastiger om iemand te ontslaan als het functioneren tegenvalt. De veranderingen gaan in vanaf 1 juli 2015.

Disfunctioneren

Marjolein Kruijs vertelde tijdens het evenement Kinderopvang Live wat er gaat veranderen in het ontslagrecht. Het opbouwen van een dossier van een werknemer wordt belangrijker dan ooit. Daarmee kun je als werkgever immers aantonen dat er een redelijke grond is voor ontslag. Kruijs: ‘Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van disfunctioneren, verwijtbaar gedrag, werkweigering of een reorganisatie.’ Disfunctioneren is niet zomaar reden om iemand te ontslaan. Een werknemer moet de kans hebben gekregen om zich te verbeteren en de optie op herplaatsing en/of scholing moet bekeken zijn.

Ontslagtraject

Wil een werkgever tot opzegging over gaan, dan is er schriftelijke toestemming van de werknemer nodig. Geeft hij die, dan krijgt hij daarna nog twee weken bedenktijd om toch niet akkoord te gaan. Kom je er samen niet uit, dan moet een ontslagtraject worden opgestart bij het UWV of de kantonrechter. De UWV-route zal alleen nog maar open staan voor ontslag om bedrijfsecnomische redenen of langdurige ziekte.  Kruijs: ‘Met deze procedure hoeft het nog niet klaar te zijn. Nieuw is dat de werknemer bij de rechtbank in beroep mag gaan als hij het niet eens is met een beslissing’, vertelt de advocate.

Transitievergoeding

Kruijs verwacht zelf vooral veel effect van de transitievergoeding. Is een medewerker 2 jaar of langer jaar in dienst geweest, dan heeft hij recht op zo’n vergoeding. Dat geldt ook bij tijdelijke contracten die 2 jaar of langer hebben geduurd en niet worden voortgezet. Kruijs: ‘Het doel van de vergoeding is dat werknemers een financiële ondersteuning krijgen om de gevolgen van het ontslag op te vangen en om ander werk te kunnen zoeken.’ De hoogte van het bedrag varieert, maar kan zelfs oplopen tot 75 duizend euro of één jaarsalaris als dat meer is.

Kosten

‘De transitievergoeding kost werkgevers dus geld’, vertelt Kruijs. Werknemers krijgen over de eerste 120 maanden van hun baan 1/6 maandsalaris per 6 maanden bij een ontslag. De maanden erna tellen als een kwart maandsalaris per zes maanden. Voor 50-plussers gelden afwijkende rekenregels. ‘Het lijkt zo niet interessant voor werkgevers om werknemers langer dan twee jaar in dienst te hebben. Deze maatregel strookt niet met het ideaal van het kabinet om de positie van de flexwerker te verbeteren.’ Kruijs vreest dat er werkgevers zijn die een ontslag zo goedkoop mogelijk timen en dat hierdoor juist minder flexwerkers zullen doorstromen naar vast werk.

Behalve wijzigingen in het ontslagrecht, verandert er ook het één en ander in het arbeidsrecht. Dit heeft vooral gevolgen voor het aannemen van flexwerkers en nulurencontracten. Lees hier wat er verandert >>

Wil je meer weten over wijzigingen in het ontslagrecht? Ga naar www.pellicaan.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.