Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

RIVM wil dat kinderopvang beter omgaat met hygiëne

Kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan, zijn twee keer zo vaak ziek als kinderen die daar niet heengaan. Vooral kinderen onder de twee jaar lopen risico. Hiervoor waarschuwt Remko Enserink van het RIVM. Hij noemt de impact van buikgriep die gerelateerd is aan kinderopvang aanzienlijk. Enserink ziet graag dat de kinderopvang maatregelen neemt, zoals het weren van speelgoed dat niet gewassen kan worden en het apart opvangen van zieke kinderen.
RIVM wil dat kinderopvang beter omgaat met hygiëne
Foto: ANP Xtra

Enserink baseert zijn stevige conclusies op eigen onderzoek onder 100 kinderdagverblijven en 8500 gezinnen. Buikgriep is de meest voorkomende infectieziekte op het kinderdagverblijf. Kinderen die naar het kinderdagverblijf gaan, zijn niet alleen vaker ziek, maar ook ernstiger ziek. Ze bezoeken twee keer zo vaak de huisarts en twee keer zo vaak het ziekenhuis.

Maatschappelijke kosten

De onderzoeker van het RIVM kijkt niet alleen naar de gevolgen voor het kind, maar ook voor de maatschappij. ‘De maatschappelijke kosten voor de zorg en behandelingen van buikgriep of een verkoudheid liggen rond de tweehonderd euro’, zegt Enserink. ‘Dat is tweemaal zo hoog als voor een kind dat niet naar het kinderdagverblijf gaat.’ Dit bedrag is gebaseerd op een mindere arbeidsproductiviteit van ouders die voor hun zieke kind moeten zorgen. Enserink vermoedt dat het bedrag nog hoger is, omdat ouders die gebruikmaken van kinderopvang over het algemeen meer verdienen. Bovendien kunnen ouders worden aangestoken door hun kind.

Weerstand opbouwen

Hoewel er veel ziekteverwekkers werden aangetroffen in de darmflora van kinderen uit het kinderdagverblijf, was 95 procent van de kinderen niet ziek tijdens het onderzoek. Bijna alle infecties lijken dus zonder klachten te verlopen. Kinderen die jonger dan 1 jaar zijn, lopen het meest risico. Maar daar staat tegenover dat kinderen die voor hun eerste verjaardag naar de kinderopvang gaan, daarna minder risico lopen om opgenomen te worden in het ziekenhuis vanwege buikgriepcomplicaties. Kinderen die na hun eerste verjaardag starten, hebben dat voordeel niet. Eerdere onderzoeken toonden al aan dat dit ook geldt voor luchtweg- en oorinfecties.

Risico’s

Wanneer lopen kinderen meer risico in de kinderopvang? Enserink zag dat grote kinderdagverblijven met een hoge concentratie kinderen risicovoller zijn. Dat geldt ook voor de aanwezigheid van dieren, zandbakken, zwembadjes en centrale verschoonruimten. Ook als medewerkers tussen verschillende groepen bewegen, vergroot dat de kans op buikgriep. Enserink heeft nog andere ideeën: ‘Oppervlakten moeten met chloor worden gedesinfecteerd, het beddengoed moet dagelijks worden schoongemaakt en als een kind braakt, is het zaak om het op te ruimen met een doekje met allesreiniger.’

Wasbaar speelgoed

‘We adviseren zandbakken en zwembadjes regelmatig te verschonen en af te dekken als ze niet worden gebruikt. Speelgoed dat niet kan worden gewassen, moet worden ontmoedigd’, zegt Enserink. Hij voegt er nog een opmerkelijk advies aan toe: kinderen die ziek zijn weren van het kinderdagverblijf en eventuele zieke kinderen apart opvangen. In de praktijk weren kinderdagverblijven zieke kinderen al. Wel moet er kritisch worden gekeken naar zieke collega’s en moeten zij bij ziekte altijd besluiten om thuis te blijven om verdere besmetting te voorkomen.

De Brancheorganisatie Kinderopvang reageert op het onderzoek van Enserink. Zij zien dat gezondheidsmanagement al heel hoog in het vaandel van kinderopvangorganisaties staat en er zijn allerlei hygiënemaatregelen waar kinderdagverblijven aan moeten voldoen. Volgens de Brancheorganisatie valt de economische schade in het niet bij de economische waarde van kinderopvang. Lees de reactie van de Brancheorganisatie hier >>

Lees meer op rivm.nl

5 REACTIES

  1. Beste heer/mevrouw Budding, u schrijft dat ziek zijn goed is voor het immuunsysteem ? Hoe ziet u dit ? Ziek zijn is immers een teken dat het immuunsysteem niet goed (genoeg) werkt ? Ik vraag me dit zomaar af, omdat ik vaker hoor dar ziek zijn goed zou zijn voor het immuunsysteem, maar vind dit erg raar klinken. Ik zou zeggen dat gezonde voeding en lekker buiten bewegen goed zijn voor een sterk immuunsysteem…Vriendelijke groeten, W Buijze

  2. Lees alle reacties
  3. Tuurlijk meneer Enserink. We richten even een nieuwe ruimte in met speciale voorzieningen om zieke kinderen gescheiden te houden. Hopen dat er dan wel meer zieke kinderen zijn anders zit het kind op een kamertje alleen…. Even cameraatje erbij voor het 4 ogen principe. Maanpakje aan om te voeden. Ik vraag me af of dhr. Enserink ook thuis een apart kamertje heeft voor als zijn vrouw of kind ziek is. Worden zij dan ook in quarantaine geplaatst?? Het is gewoon lachwekkend maar tegelijkertijd ook om te huilen!!

  4. Misschien dat RIVM voor de verandering eens een keer onderzoek kan gaan doen naar de hygiene op basisscholen, scoutingclubs en sportverenigingen! Het is van de zotte dat deze meneer zonder te worden teruggefloten onzin mag uitkramen over de maatschappelijke kosten van een ziek KDV kind. Het obligate proefballonnetje van alweer een keurmerk is tekenend voor de systeemdenkers in Den Haag, die daarmee met name zichzelf weer fijn aan werk kunnen houden. Dat heet verspilling van gemeenschapsgeld. Dus RIVM terug in het hok, liefst met een paar vieze beesten. Dat is bijzonder goed voor het opbouwen van wat meer weerstand. Watjes!

  5. Weer zo’n onderzoek waar niemand wat aan heeft, wat iedereen al weet en wat ettelijke euro’s aan belasting heeft gekost die beter besteed hadden kunnen worden..Zinloos.. *kuch* .. Worden ze nooit ziek in het kdv dan op worden ze het daarna wel op school… Dan zal men wel weer reden zien om ’t begrip ‘mogelijke leerachterstand’ te gaan onderzoeken welke te referen zou kunnen zijn aan het vele ziek zijn… En zou gaat het maar door….

  6. Verkoudheid en buikgriep zijn geen ernstige ziektes. Het kind moet gewoon de kans en tijd krijgt om lekker thuis uit te zieken. Medische behandeling is meestal niet nodig.
    Geef ouder voorlichting over hoe deze ziektes adequaat te behandelen zonder het gebruik van farmaceutische middelen, dan gaan de kosten als vanzelf omlaag.
    Daarnaast zijn deze ziektes goed voor het immuunstysteem. Dit wordt alleen maar sterker door ziektes, niet door het voorkomen ervan.
    En nog een vraag: wat zijn dan de ernstige ziektes die in de opvang voorkomen en thuis niet?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.