Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Nederland heeft actieve geboortepolitiek nodig’

Het collectieve belang van kinderen krijgen voor de maatschappij is groot. Dit schrijft Robin Fransman, jarenlang adjunct-directeur bij Holland Financial Centre in zijn nieuwe boek Sparen is geen deugd. Fransman begrijpt niet waarom de Nederlandse politiek het krijgen van kinderen niet meer stimuleert, zoals Scandinavische landen dat wel doen. 'Dus waar is de gratis kinderopvang?'
'Nederland heeft actieve geboortepolitiek nodig'
Foto: ANP Xtra

In zijn boek stelt Fransman dat de huidige maatschappij niet voldoende is voorbereid op de grote effecten van vergrijzing. Hij schrijft onder andere dat veel sparen de maatschappij geen goed doet en dat je voor een goede oude dag niet alleen afhankelijk moet willen zijn van een goed pensioen.

Gemiddeld aantal kinderen

Een deel van zijn boek gaat over het belang van meer geboortes in Nederland. ‘Wie gaat straks de rente op onze obligaties betalen, wie gaat bedrijven omzet en winst laten maken, wie gaat er in de toekomst belasting betalen, wie koopt in de toekomst onze aandelen?’, aldus Fransman. Hij denkt dat een samenleving die een onbezorgde oude dag wil, het beste maar genoeg kinderen kan krijgen. Maar de werkelijkheid is anders. Nederlandse vrouwen krijgen gemiddeld 1,7 kind. In Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië is dit tussen de 1,9 en 2. In de rest van Europa is dit 1,4. Om het bevolkingsaantal stabiel te houden, moeten vrouwen gemiddeld 2,1 kinderen krijgen.

Ouderschapsverlof

Fransman begrijpt niet waarom bijna geen enkel Europees land inzet op een actieve geboortepolitiek. In Scandinavië zijn er wel maatregelen ingevoerd die het voor mensen interessant maakt om kinderen te krijgen. Gratis of goedkope kinderopvang bijvoorbeeld en lange ouderschapsverloven voor vader en moeder. ‘Waar is de kinderbijslagbonus bij een derde kind? Waar de faciliteiten om al tijdens je studie, jonger dus, kinderen te krijgen?’, vraagt Fransman zich af. Hij ziet Denemarken hierin als het perfecte voorbeeld. Hij vindt een samenleving die van het krijgen van kinderen een financieel risico maakt of een carrièrerisico, een stervende samenleving.

Bestel zijn boek hier >>

Vraaguitval in de kinderopvang grijpt niet overal even hard om zich heen. De regionale verschillen zijn groot. Onderzoeksbureau Buitenhek heeft de vraaguitval in 2013 per gemeente in beeld gebracht. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.