Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Enquête vierogenprincipe geeft geen realistisch beeld’

De enquête van RTL Nieuws en FNV over de toepassing van het vierogenprincipe in de kinderopvang geeft geen realistisch beeld. Dat vindt de Brancheorganisatie Kinderopvang. De vraagstelling heeft de uitkomsten beïnvloed. Het lijkt daardoor of de kinderopvangbranche er met de pet naar gooit, terwijl er in de praktijk wel degelijk sprake is van een cultuurverandering.
'Enquête vierogenprincipe geeft geen realistisch beeld'
Foto: ANP Photo

Vakbond FNV organiseerde in samenwerking met RTL Nieuws een enquête onder 1300 medewerkers in de kinderopvang. Hoewel bijna iedereen op de hoogte is van de regels omtrent het vierogenprincipe, zegt 14 procent dat er op hun locatie niets is veranderd. Als er al maatregelen zijn getroffen, werken die niet of nauwelijks. FNV pleit voor een aanscherping van het vierogenprincipe.

Aanspreekcultuur

‘Het gaat erom dat er op de groepen een aanspreekcultuur ontstaat bij medewerkers zodat je elkaar aanspreekt op elkaars gedrag. Dat is het allerbelangrijkste’ zegt Lex Staal, directeur van de Brancheorganisatie Kinderopvang. Staal vindt dat de vraagstelling de uitkomsten heeft beïnvloed en dat er daardoor geen realistisch beeld wordt geschetst.

‘Kritiek onterecht’

Volgens de Abvakabo FNV is de kritiek op de vraagstelling onterecht. ‘Wij hebben wel degelijk een vraag meegenomen over de aanspreekcultuur. Daarop antwoordt slechts 7 procent van de respondenten dat de cultuur veranderd is sinds de invoering van het vierogenprincipe. Het onderzoek wegzetten als onjuist lijkt ons dan ook niet terecht’ zegt een woordvoerder.

Meekijken

De Brancheorganisatie vindt dat de nadruk meer had moeten liggen op de cultuurverandering in plaats van aanpassingen aan het gebouw, het installeren van camera’s en luisterverbindingen. ‘Het vierogenprincipe gaat er vanuit dat een medewerker weet dat er op ieder moment iemand met hem of haar kán meekijken. Het is dus niet de bedoeling en niet nodig dat er daadwerkelijk continue iemand meekijkt’, zegt Staal.

Vierogenprincipe

Hoe zit het ook alweer?

2 REACTIES

  1. Wij werken op basis van openheid en vertrouwen. Vanuit ons open deur beleid, en dan bedoel ik ook echt open deuren. Sterker:we hebben bijna geen deuren tussen de ruimtes. Door deze werkwijze zijn de pedagogisch medewerkers erg mobiel en ben je eigenlijk nooit alleen. We spreken elkaar steeds aan op de handelwijze om juist van elkaar te leren! Wij hebben wel camera’s omdat de ggd dat graag wil maar we benutten ze nooit omdat we een erg goede aanspreekcultuur hebben

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.