Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Onenigheid over cijfers Kamp en Buitenhek

Cijfers

Nadat adviesbureau Buitenhek de cijfers van minister Henk Kamp over de arbeidsparticipartie van vrouwen ‘voorbarig en niet solide onderbouwd’ had genoemd, slaat de minister terug. Volgens Kamp gaat Buitenhek zelf in de fout door de cijfers van alle werkzame vrouwen op de arbeidsmarkt te noemen, ook zij die geen kinderen hebben en dus ook geen gebruik maken van kinderopvang.

Meer moeders aan het werk
Volgens de cijfers van minister Kamp is het aantal moeders met kinderen dat actief is op de arbeidsmarkt licht gestegen van 70,5 procent in 2011 naar 70,8 procent in 2012. Het is voor de minister een bewijs dat duurdere kinderopvang geen direct gevolg heeft op de arbeidsparticipatie van moeders. Kamp vergeleek de arbeidsparticipatie van vrouwen in het eerste kwartaal van 2012 met de cijfers van 2011 en keek alleen naar moeders met kinderen.

Minder vrouwen aan het werk
Buitenhek vergeleek de cijfers van het eerste kwartaal met kwartaalcijfers uit 2011 van alle werkende vrouwen. Uit die cijfers blijkt dat er met name onder vrouwen van 30 tot 45 jaar sprake is van een lagere arbeidsdeelname. Zowel in de categorie 30 – 35 en 35 – 40 jaar daalde het aandeel werkende vrouwen met 1,9 procent. In cijfers uitgedrukt gaat het om een daling van 48.000 werkende vrouwen op de arbeidsmarkt.

Demografische verschuiving
‘Appels met peren vergelijken’ noemt minister Kamp deze rekenmethode omdat Buitenhek alle vrouwen bij zijn berekeningen betrekt. Ook houdt hij volgens de minister geen rekening met de daling van het aantal vrouwen in de bevolking tussen 25 en 45 jaar. ‘Door demografische ontwikkelingen daalt het aantal vrouwen in die leeftijdscategorie. In absolute aantallen daalt daardoor uiteraard het aantal vrouwen in die leeftijd dat werkt.’

Wel minder uren
Maar niet alleen Buitenhek Management & Consult zet vraagtekens bij de berekeningen van de minister. Ook FNV stelt heel andere verwachtingen te hebben van de arbeidsdeelname van vrouwen. Zij baseert dit op een enquête die zij zelf hebben uitgezet onder werkende moeders. Moeders gaven aan niet te gaan stoppen met werken, maar wel minder uren te gaan werken. In de berekeningen van minister Kamp is niet gekeken naar het aantal uren dat moeders werken, alleen naar of ze deelnemen aan het arbeidsproces of niet.

Voorbarige conclusie
Ook veelgehoorde kritiek is dat de minister zijn conclusies te vroeg trekt omdat ouders in januari van dit jaar vrij plotseling geconfronteerd werden met hogere kinderopvangkosten. Ook in de Kamer is kritiek op de informatievoorziening vanuit de overheid over de koppeling van de kinderopvangtoeslag aan gewerkte uren van de minstwerkende ouder. De vaak lastige beslissing om te minderen of te stoppen met werken, zijn veelal in het eerste kwartaal nog niet genomen.

Foto: ANP

3 REACTIES

  1. Jammer maar helaas. Een tijdje terug heb ik al voorspeld dat dit ging gebeuren.
    We gaan weer terug in de tijd. in de jaren zeventig/tachtig zag je dit soort taverelen al. Toen hadden we al sleutelkinderen zoals wij ze noemden. Toen zijn de creches en andere soorten van opvang opgestart. Het ging zo goed in de kinderopvang, dat het mij heeft doen besluiten een opleiding als PWer te gaan doen. Maar ja de heren in Den Haag hebben hun huishoudboekje niet op orde en geven meer uit dan ze in feite kunnen besteden.
    Als ik dat zou doen, heb ik mijn man en kinderen op mijn nek zitten. Wie gaat dat eens bij de heer Rutten doen en zijn kornuiten? We zijn er toch maar weer de dupe van. Waar gaan we op stemmen 12 september? laat CDA, de VVD en zelfs de PVDA maar eens merken dat we het er niet mee eens zijn. kies eens een kleinere partij, die zijn nog niet zo arrogant misschien.

  2. Lees alle reacties
  3. Hou toch op met je kop in het zand steken over de gevolgen van het korten op de kinderopvangtoeslag. Ik zie wat er gebeurt bij een grote stichting in het midden van het land. De terugloop is dramatisch tot 1/3 minder kinderen, wachtlijsten zijn verdwenen. Er is al sprake van het sluiten van groepen, opdoeken van vestigingen. Terug naar af. Wees een vent minister Kamp en zeg gewoon waar het op staat. De bezuinigingen hebben wel degelijk gevolgen, maar we kunnen niet anders omdat we moeten bezuinigen. Maar niet van die onzin verhalen verkondigen dat het geen invloed heeft, dat ondermijnd de geloofwaardigheid in de politiek. Iedereen kan wel zien en merken dat het grote gevolgen heeft.

  4. En minister Kamp, onderzoekt u ook hoe de werkende vrouwen intussen hun kinderopvang regelen?
    * kinderen van 8 a 9 jaar die nu alleen thuis blijven na school
    * moeders die onderling met elkaar de opvang oplossen, en daardoor dus altijd in een spagaat zitten
    * moeders die hun kinderen naar een zwart betaalde oppas laten gaan (en waar zit hun proffessionaliteit/ kennis van bijvoorbeeld commissie Gunning adviezen met het vier-ogen-principe)
    * moeders die heus wel blijven werken, maar waar de partner (vaak de man) dan minder gaat werken?
    * moeders die wel blijven werken, maar minder uren, of aangepast aan de schooltijden waardoor ze op hun werk niet meer voor vol worden aangezien?
    Heel benieuwd naar die onderzoeksresultaten. Dat is namelijk gewoon echt ook wat er in Nederland nu gebeurt, minister Kamp.
    Luistert u eens naar de kopgroep wethouders kinderopvang!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.