Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Kirsten Fröhlich – Vluchtelingenkinderen

Onderweg naar een bijeenkomst over de opvang van vluchtelingenkinderen, valt het oog van Kirsten Fröhlich op een schokkende foto.
Kirsten Frohlich.jpg

Ik zit in de trein als mijn oog valt op een foto in een van de gratis kranten. Ik zie twee mannenhanden; groot, sterk en vuil. De handen geven iets aan elkaar door, als een kostbare trofee, heldhaftig en hoog boven het hoofd geheven. Ik zie twee voetjes en gekromde beentjes in een boxpakje van zachte velours en kleine handjes die hulpeloos naar de grijze wolken grijpen. De grote hand omsluit een beentje, een andere hand ondersteunt het achterover bungelende hoofdje. Een zuigeling in vochtige kleertjes die zojuist in een gammel bootje de Middellandse Zee is overgestoken.

‘Deze kinderen lopen het risico te maken te krijgen met affectieve verwaarlozing’

Baby’s en peuters van vluchtelingen hebben meestal veel doorstaan. Deze kinderen zijn veelal geboren in een omgeving van oorlog, geweld en onzekerheid en lopen het risico te maken te krijgen met (affectieve) verwaarlozing. De vlucht is, zeker ook voor hele jonge kinderen, een traumatische ervaring. Ik schrik op van de stem van de machinist die station Utrecht aankondigt. Ik ben onderweg naar een bijeenkomst van Sardes en Pharos over asielzoekerspeuters en moet hier uitstappen. De krant blijft achter in de trein, maar het aangrijpende beeld blijft nog de hele dag in mijn hoofd rondspoken. 

Van de rauwe werkelijkheid op de foto, kom ik terecht in een warm bad van mensen die zich het lot van vluchtelingenkinderen aantrekken en zijn afgekomen op de bijeenkomst over asielzoekerspeuters. Na een presentatie van een inspirerend voorbeeld van hoe gemeente en kinderopvang in Tytsjerksteradiel samenwerken aan een professionele voorziening voor kinderen in een asielzoekerscentrum, staan de resultaten van een landelijke inventarisatie onder gemeenten en kinderopvangorganisaties op het programma. Deze inventarisatie geeft een minder rooskleurig beeld. Er is een grote verscheidenheid in aanpak en middelen tussen de verschillende gemeenten. Voorzieningen voor peuters met een achterstand, worden gefinancierd uit het onderwijs achterstanden beleid en het VVE budget, maar dat geld is al verdeeld en ligt vooral bij de grote gemeenten. Het huidige aanbod van voorschoolse voorzieningen is versnipperd en een basisvoorziening voor peuters ontbreekt.

‘Deze kinderen lijken weer tussen wal en schip te vallen’ 

Het COA (de uitvoerende overheidsinstelling inzake de opvang van asielzoekers) stelt op gezinslocaties een speelzaal beschikbaar. Niet te verwarren met een peuterspeelzaal, want dan komt de GGD om de hoek kijken en die neemt geen genoegen met sobere, doch humane opvang. Conclusie is dat deze kinderen, cynisch gezegd, opnieuw tussen de wal en het schip dreigen te vallen. Kinderopvangorganisaties zijn vaak van goede wil en hebben alle expertise in huis om jonge vluchtelingenkinderen te ontvangen, te begeleiden en ouders te ondersteunen, maar zolang er geen landelijk beleidskader bestaat, staan zij vaak met lege handen.

‘Hoe jonger het kind, des te groter de kans op een trauma’ 

Van alle kinderen lopen baby’s en peuters de grootste risico’s om getraumatiseerd te raken. Hoe jonger een kind te maken krijgt met verwaarlozing, geweld of andere negatieve ervaringen, hoe groter de impact op de verdere ontwikkeling. Tegelijkertijd weten we dat jonge kinderen, met de juiste benadering waarbij wordt ingespeeld op hun behoeften, flexibel zijn en snel kunnen herstellen. Om ervoor te zorgen dat deze kinderen straks zo goed mogelijk toegerust naar de basisschool kunnen gaan, is aandacht voor vluchtelingenpeuters cruciaal. Juist de jongste en meest kwetsbare kinderen moet snel toegang krijgen tot voorzieningen die bijdragen aan herstel en integratie. 

Lees hier de vorige blog van Kirsten, die over het vergeten kind gaat >>

Het welzijn van vluchtelingenkinderen in Nederlandse opvangcentra/sporthallen staat onder druk. Sommige kinderopvangorganisaties trekken zich het lot van deze kinderen aan en gaan tot actie over. Lees meer>>

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.