Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Minder mannen in basisonderwijs slechte zaak

Er werken steeds minder mannen in het basisonderwijs. Vergeleken met de kinderopvang, is het percentage mannen van 15,6 procent (in 2012) nog heilig, maar er is wel duidelijk sprake van een afname. In 2003 was 22 procent van de leerkrachten nog man. Leerkrachten in het basisonderwijs vinden dit een slechte zaak.
Minder mannen in basisonderwijs slechte zaak
Foto: ANP Xtra

CNV Onderwijs hield een enquête onder 2706 leerkrachten. Daarvan zegt 91 procent het slecht te vinden dat er steeds minder mannen voor de klas staan. 86 procent van de ondervraagden zegt het zelfs te merken klas, vooral jongens hebben die behoefte, 62 procent ervaart dat meisjes die behoefte ook wel degelijk hebben.

Diverse teams

Hoe krijg je meer mannen terug naar het onderwijs? Het is een vraag waar het antwoord lastig op te vinden is. CNV vindt dat Pabo’s en schoolbesturen meer moeten en kunnen doen om mannen te verleiden om in het onderwijs te komen werken. ‘Deze cijfers zijn verontrustend’, zegt Joany Krijt, bestuurder PO van CNV Onderwijs. ‘Divers samengestelde teams presteren beter.’

Zakelijker cultuur

Leden van de vakbondsorganisatie denken onder andere dat een zakelijker cultuur, meer nadruk op techniek en praktische vaardigheden en meer specialisatiemogelijkheden mannen kunnen overtuigen om te kiezen voor een baan in het onderwijs. Krijt heeft kritiek op veel pabo’s die ervoor kiezen om een stage in de kleutergroep standaard als eerste stage aan te bieden. ‘Minder plakken en knippen, minder nadruk op zorgen en juist wel op didactiek maken de opleiding aantrekkelijker.’

Minimaal drie mannen

Veel respondenten aan de enquête hebben nog altijd mannen rondlopen op de school: 22 procent heeft twee mannen op school en bij 21 procent werken er drie mannen op school. Ruim 4 procent heeft helemaal geen man in het team. De minimale ondergrens van het aantal mannelijke leerkrachten op school ligt wat veel respondenten betreft op drie.

1 REACTIE

  1. Ik denk dat dit ook sterk afhangt van de omgeving waar je woont. bij mijn dochter op school zijn er heel wat meesters/ mannen. wel zie je dat de mannen meestal staan in de groepen 4 t/m 8. Zelf vind ik dit niet erg ik denk niet dat het goed is als iemand werkt met een leeftijdsgroep waar hij niets mee heeft.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.