Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg jij goed voor de jongens?

Natuurlijk weten we wel dat jongens anders zijn dan meisjes. Dat ze niet agressief zijn, maar gewoon van stoeien houden. En dat ze niet onaardig zijn, maar een beetje competitie nodig hebben om de sociale verhoudingen in de groep te begrijpen. Lees hier tips hoe je nóg beter om kunt gaan met jongens.
Zorg jij goed voor de jongens?
Foto: ANP

Het kan voor vrouwelijke pm’ers soms best pittig zijn om jongens in toom te houden. Voor je het weet, verzand je in een negatieve reactie en zeg je de hele dag vooral wat ze níet moeten doen. Daarom delen we graag wat tips van Inah Ritsema. Zij gaf tijdens Kinderopvang Live ideeën om jongens op de groep meer ruimte te geven. Want houd jij wel voldoende rekening met jongens?

 

Motoriek

Wist je dat de fijne motoriek bij jongens veel langzamer ontwikkelt dan bij meisjes? Ook hebben jongens een heel andere manier van bewegen. Hun brein geeft letterlijk aan: ontwikkel je spieren en coördinatie.

  • Zorg dat er ergens in je pand ruimte is voor jongens waar ze veel kunnen bewegen.
  • Geef ze mogelijkheden om te sjouwen met spullen, te trekken, te duwen en te bouwen.
  • Groot constructiemateriaal is leuk voor jongens om mee te spelen.
  • Moet er iets worden verplaatst in het gebouw: vraag de jongens om te helpen!

Denken

Jongens denken minder vaak na voor ze iets doen. Ze beginnen gewoon door te experimenteren en leren door trial and error. Jongens hebben meer moeite met informatieverwerking. Dus als je iets uitlegt, moet je weten dat ze gemiddeld gezien alleen de eerste acht woorden van jouw instructie onthouden.

  • Praat iets langzamer als je jongens iets uitlegt.
  • Moeten jongens langer luisteren, geef ze letterlijk iets in handen (een balletje) waarmee ze kunnen spelen.
  • Jongens hebben veel humor: gebruik dus zelf ook veel humor of doe iets geks.

Spel

Sneller, harder, slimmer, sterker: jongens houden van competitie. Volgens Inah hebben jongens dat nodig om de rangorde binnen de groep vast te stellen. Dat leidt soms tot gedrag dat vervelend overkomt: duwen, trekken, stoeien. En jongens zijn direct naar elkaar. Dat betekent dat er ook kinderen buiten de groep kunnen vallen. Inah adviseert hier wel een duidelijke grens te hanteren: pesten is onacceptabel.

  • Geef jongens de gelegenheid om met elkaar te stoeien.
  • Zorg voor materiaal op de groep waarmee ze kunnen experimenten en dat ze uit elkaar mogen halen.
  • Jongens houden van sjouwen: tafels, kussens, stoelen. Laat dit toe of maak dit mogelijk.

Emotie

Jongens hebben een groot rechtvaardigheidsgevoel, zegt Inah. Als ze ergens onterecht op worden aangesproken, raakt ze dit sneller dan het meisjes raakt. Natuurlijk moet je jongens kunnen aanspreken op hun gedrag, maar jongens vinden dit wel moeilijk. Oogcontact vinden ze ook heel lastig.

  • Stel open vragen aan jongens en dwing ze niet om je aan te kijken.
  • Ga liever niet recht tegenover een jongen zitten als je hem ergens op aanspreekt of doe iets met een jongen zodat hij iets om handen heeft.
  • Boos worden heeft niet zoveel zin. Laat jongens liever hun emoties verwoorden.
  • Zijn ze al boos? Laat ze even uitrazen.

Aanpassen?

Het klinkt misschien wat raar dat je zo’n waslijst aan tips nodig hebt om met jongens om te gaan. Omdat er veel vrouwen in de kinderopvang werken, is het logisch dat zij veel gedrag herkennen in meisjes. Meisjes zijn nou eenmaal sociaal wat sterker, luisteren makkelijker en kunnen sneller woorden vinden om hun gevoelens te uiten. Maar Inah benadrukt dat een als professional zich altijd moet aanpassen aan kinderen, en niet andersom.

Meer weten over trainingen, workshops, studiedagen van Bureau Ritsema? Behalve tips voor jongens heeft ze o.a. ook trainingen over communicatie, ouderavonden, assertiviteit en buitenbeentjes op de groep. Zie www.inahritsema.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.